President Haïti in eigen woning doodgeschoten door bende

GFC NIEUWSREDACTIE- In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince is de president Jovenel Moïse vermoord.

Een gewapende commando drong volgens buitenlandse media vannacht het presidentiële paleis binnen en heeft de president vermoord en zijn vrouw verwond.

Haïti zit in een diepe politieke crisis nadat begin dit jaar president Moïse had geweigerd om af te treden nadat zijn ambtstermijn verstreken was. Sindsdien woedt er een volksprotest in het armste land van Amerika.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Moord en doodslag nummer 1 doodsoorzaak zwarte mannen jonger dan 44 jaar in VS

Het was ontslagnemend premier Claude Joseph die het nieuws bekendmaakte. Volgens hem is vannacht een commando van “buitenlandse elementen” het presidentieel paleis in de hoofdstad Port-au-Prince binnengedrongen.

Daarop hebben de commando’s president Jovenel Moïse doodgeschoten. De vrouw van de president, Martine Moïse, raakte gewond en wordt verzorgd in een ziekenhuis.

Volgens de premier zullen de politie en het leger de orde handhaven en is de situatie onder controle, maar dat klinkt nogal hol kort nadat een president is vermoord in zijn eigen paleis. Het is ook niet duidelijk wie die “buitenlandse elementen” zijn.

Blijkbaar verwijst premier Joseph naar buitenlandse huurlingen, maar details daarover zijn er niet. Wel zei de premier dat de aanvallers Engels en Spaans spraken, terwijl Creools en Frans de voertalen zijn in Haïti.

De Verenigde Staten lijken onaangenaam verrast. Volgens zijn woordvoerder laat president Joe Biden de situatie in Haïti onderzoeken.

In het verleden zijn VS-troepen al tussenbeide gekomen om Haïti te “stabiliseren”, de laatste keer in de jaren ’90.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten