GFC NIEUWSREDACTIE- President Biden en de Chinese leider Xi Jinping probeerden een snelle neerwaartse spiraal in de betrekkingen tussen Washington en Beijing te stoppen en instrueerden functionarissen om vastgelopen gesprekken over belangrijke mondiale prioriteiten te hervatten, maar de twee landen erkenden gebieden van diepe onenigheid die die inspanningen zouden kunnen verstoren.
Biden kwam uit de vergadering en straalde voorzichtig optimisme uit, en een Chinese lezing van de gesprekken signaleerde een hernieuwde bereidheid van Beijing om met de VS in gesprek te gaan.
“Ik geloof absoluut dat er geen nieuwe Koude Oorlog hoeft te komen”, zei Biden na de bijeenkomst op maandag, die plaatsvond in Bali, Indonesië, voorafgaand aan een top van de Groep van 20 grote economieën. “We gaan krachtig strijden, maar ik ben niet op zoek naar conflicten. Ik wil deze wedstrijd op een verantwoorde manier managen.”
De eerste persoonlijke ontmoeting tussen de twee leiders sinds Biden president werd, duurde ongeveer drie uur, inclusief een pauze. Het komt op en moment waarop de betrekkingen tussen de twee landen hun laagste punt in decennia bereikten na het bezoek van huisvoorzitter Nancy Pelosi aan Taiwan in augustus en het vergroten van de meningsverschillen over een groot aantal kwesties, waaronder de Russische invasie van Oekraïne en handel.
Het sturen van een boodschap over Taiwan was China’s topprioriteit voor de bijeenkomst, volgens mensen die bekend zijn met de zaak.
Xi vertelde Biden dat het zelfbesturende eiland, dat China claimt als zijn grondgebied, de belangrijkste rode lijn is in de China-VS- relatie die nooit kan worden doorkruist. Xi zei dat de Taiwanese onafhankelijkheid net zo onverenigbaar was met vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan als “vuur en water”.
Eventuele bezoeken van hoge Amerikaanse politici aan Taiwan kunnen door de Chinezen worden gezien als provocerende acties en kunnen de mogelijkheid van een botsing tussen de supermachten vergroten, volgens mensen die bekend zijn met de zaak.
Biden zei in een persconferentie na de bijeenkomst dat hij niet denkt dat China een op handen zijnde poging zou doen om Taiwan binnen te vallen en benadrukte dat het langdurige Amerikaanse beleid ten aanzien van het eiland niet is veranderd.
Tijdens de gesprekken met Xi maakte hij bezwaar tegen wat het Witte Huis de dwingende en steeds agressievere acties van China jegens Taiwan
noemde.
Hij uitte ook zijn bezorgdheid over de behandeling door China van etnische Oeigoeren en andere moslimminderheden in Xinjiang en de onderdrukking door Beijing van burgerlijke vrijheden in Hongkong, aldus het Witte Huis.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com