Praktische tips tijdens een trip naar Suriname

thumbnail

Praktische tips tijdens een trip naar Suriname

Suriname, gelegen aan de noordkust van Zuid-Amerika, is een prachtig land met een rijke geschiedenis en een diverse cultuur. Het land staat bekend om zijn indrukwekkende regenwouden, uitgestrekte rivieren en een mengelmoes van etnische groepen, waaronder Creolen, Hindoestanen, Javanen, en Inheemse bevolking. De hoofdstad Paramaribo heeft een koloniale architectuur die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Suriname biedt daarnaast ook een enorme diversiteit als we kijken naar de natuur, variërend van het adembenemende Brownsberg Natuurpark tot de mysterieuze moerassen van de Bigi Pan. Het is een bestemming waar avontuur, cultuur en natuur samenkomen en dus de perfecte plek om naartoe te gaan als Nederlander. Omdat een reis naar Suriname er een is die je niet jaarlijks doet, hebben we een aantal praktische tips voor je.

De beste reistijd

Suriname is een eind vliegen, wat dus ook inhoudt dat het klimaat er net even wat anders is dan wat we in Nederland en eigenlijk heel Europa gewend zijn. Voordat je jouw reis naar Suriname plant, is het dus ook belangrijk om rekening te houden met de beste reistijd. Het klimaat kan namelijk sterk variëren, afhankelijk van het seizoen en de regio die je wilt bezoeken. Over het algemeen zijn de maanden februari tot en met april de gunstigste periode om naar Suriname te gaan, omdat het dan relatief droog en aangenaam weer is. Uiteraard is het volledig aan jezelf om te bepalen wanneer je gaat, maar wil je het een en ander ondernemen, dan is dit de juiste tijd.

Visum en geld

Als Nederlandse toerist hoef je geen visum aan te vragen voor een verblijf korter dan 90 dagen in Suriname. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst in het land. Daarnaast is het verstandig om US dollars mee te nemen, omdat deze algemeen geaccepteerd worden en vaak handiger zijn dan lokale valuta. Daarbij komt ook dat het een stuk gunstiger is qua wisselkoers, aangezien de dollar natuurlijk ook het betaalmiddel van Amerika is. Houd er wel rekening mee dat het in Suriname allemaal wat langer kan duren, dus neem de tijd. Gelukkig heb je overal vaak wel wifi, zodat je op verschillende Nederlandse casino sites een potje kunt pokeren terwijl je aan het wachten bent op het geldwisselkantoor. Wel even van tevoren goed de wisselkoersen controleren, zodat je zeker weet dat je niet te weinig krijgt voor je euro’s.

Het vervoer

Wanneer je naar Suriname gaat, dan mag een bezoekje aan de jungle natuurlijk niet ontbreken. De kans dat je ook een dergelijke trip hebt geboekt, is vrij groot. Houd er alleen wel rekening mee dat Suriname ontzettend groot is en dat het dus kan zijn dat je een binnenlandse vlucht moet nemen om bijvoorbeeld naar het oerwoud te gaan voor een trip. In de hoofdstad zelf is alles prima geregeld en kun je zowel per bus, taxi of zelfs met de fiets van A naar B. Ons advies is wel om alles zoveel mogelijk van tevoren te regelen, zodat je bij aankomst ook echt kunt genieten en niet het opgejaagde gevoel hebt dat je nog op het laatste moment alles moet doen.