Prachtige oude begraafplaats verdwijnt langzaam in Turkije

kale kapi

GFC NIEUWSREDACTIE- Een prachtige, oude begraafplaats in Turkije dreigt te verdwijnen door verwaarlozing en natuurlijke erosie. De bijzondere begraafplaats genaamd Kale Kapı, gelegen op een berghelling, is naar schatting 2500 jaar oud.

De grafkamer is versierd met verbazingwekkende reliëfs uitgehakt in steen, met afbeeldingen van een man die vecht met een leeuw, een stier en een eenhoorn. Deze tekeningen zijn echter steeds minder zichtbaar en er wordt gevreesd dat ze binnenkort volledig zullen verdwijnen.

Daarnaast is de staat van de pilaren van het bouwwerk aanzienlijk verslechterd, waardoor het waarschijnlijk is dat de hele begraafplaats op een gegeven moment zal instorten.

Experts geven voornamelijk de zure regen en klimaatverandering de schuld van de verslechtering van het monument, maar het helpt ook niet dat de Turkse staat het monument negeert.

Daarom hopen ze dat het aantrekken van toeristen en archeologen naar deze bijzondere locatie de aandacht van de staat zal trekken en in de toekomst zal helpen bij de bescherming ervan.

OOK INTERESSANT
Tieners ontvangen tot 5000 notificaties per dag en besteden uren aan TikTok

Foto: Dick Osseman