fbpx

Populaire multi-instrumentalist, vocalist en componist Hendrik Mentokarijo tot hoger leven geroepen

INGEZONDEN– In de vroege zondagochtend van 20 november is de uit Kampong Baroe van het district Saramacca (Suriname) afkomstige multi-instrumentalist, vocalist en componist Hendrik Soekidjan Mentokarijo ‘Mento’, woonachtig in Nederland komen te overlijden in het ziekenhuis Spaarne Zuid te Haarlem op 66-jarige leeftijd.

Hij kampte de laatste jaren met gezondheidsproblemen. Zijn verdiensten als veelzijdige muzikant in Suriname, Nederland en ook het herkomstland van zijn voorouders te weten Indonesië is bijzonder te noemen.

Ook had hij nauwe banden met muzikale vrienden in Indonesië met name de zeer bekende componist is Haryanto.

De uitvaart zal donderdag 24 november plaatsvinden.

Fragmenten uit zijn muzikale verdiensten periode Suriname

Muzikale vrienden, liefhebbers en verzamelaars van deze muzieksoort zullen hem kennen als een stuwende, inspirerende en motiverende muzikale katalysator bij vele bands w.o. TDM (Tri Djoko Mulyo) en T-Group ’75 in de jaren zeventig.

Een markant moment uit zijn begin jaren is, dat hij deel uitmaakte van de band Kucings genoemd naar The Cats, aldus Eddie Assan. Mento heeft de meeste artiesten uit het verre Java die Suriname hebben bezocht begeleidt in de afgelopen decennia zowel in Sranan en Nederland.

De bekende ondernemer wijlen bapak hadji Willem Soediono had hem indertijd aangetrokken bij de muziekformatie T-Group ’75 uit Koewarasan als toetsenist samen met de zangeres Lygia Maskam in de glorietijd van deze band.

Hendrik Mento heeft ook met Suara Istana indertijd o.l.v. wijlen de dirigent/componist Herman Dijo gemusiceerd en bijgedragen met de muzikale begeleiding van de artiesten Rivani en Enny Koesrini uit Indonesië.

Periode Nederland
maneto 2 | GFC Nieuws
In niet chronologische volgorde heeft hij ook deel uit gemaakt van verschillende muziekgezelschappen. Met Suraka samen met Harvey Chen van Harvey’s Combo heeft hij een aantal mooie songs met musicians opgenomen w.o. “Lelakone manungso, Are you lonesome, Lobie Joe en Ayo Dansa “. Mento heeft na de Suraka periode met Erwin Pasaribu op Scheveningen als tweemansformatie opgetreden.

Midden en eind jaren ’80 heeft hij met en voor de Welzijnsvereniging Bangsa Jawa ing Amsterdam (BJA) eveneens producties gemaakt en o.a. de artiesten Mus Mulyadi, Boliek Dahaan ( beiden wijlen) en andere locale artiesten muzikaal begeleidt.

Alle popshows werden door het toenmalig bestuur van BJA in toplocaties gehouden en werden druk bezocht. In het jaar 1993 werd Mento ook betrokken door Pasta bij de begeleiding van de muzikanten Batara met de legendarische Didi Kempot R.I.P. Een aantal van zijn nummers en van Mus Mulyadi de CD “ Heimwee naar Indië “ met enkele evergreens van Mus Mulyadi was verkrijgbaar.

Op 26 augustus 1989 werd in het VOC gebouw in Amsterdam een kroncong festival met zijn muzikale vrienden Romeo Raspan (bassist), Willem Pawirodikrono (solo gitaar), Errol Karjantika (drum), Eddy Rakimin (keyboard), Bapak Nelson (Ukuleke) onder zijn leiding uitgevoerd en georganiseerd door BJA. De presentatie was in handen van mevrouw Ingrid Rais. Nummer 1 werd Wonnie Sanistam en no 2 Rino Dijo. Bij de promotie van Jawa kabelradio in Amsterdam werd de compositie “Lelakone Wong Jawa “ van bapak Aliredjo muzikaal vertaald als herkenbare radio tune.

BEKIJK OOK
Man met schotwond dood aangetroffen

Uitnodiging Indra Mayu Suriname in 1988

Het memorabele 40-jarig bestaan van de sociaal- culturele- en sportvereniging Indra Mayu is niet onopgemerkt voorbijgegaan en was Mus Mulyadi (R.I.P.) uit Jakarta uitgenodigd om een aantal Pop shows te verzorgen in Suriname. De multi-instrumentalist Hendrik Mento R.I.P. is speciaal hiervoor gevraagd de band Le Bross te versterken.

De repetities werden aan de Duikelaarsstraat gehouden en de artiesten Boliek Dahan (wijlen, ,Dody Dee en Rinia waren ook betrokken bij deze tournee. Tante Anna Dragman fungeerde als Master of Ceremonie. De premiere werd gehouden in Hotel Torarica, daarna een optreden in de Ismay van Wilgen Sporthal, Nickerie en de afscheidsshow in NIS. Op het Youtube kanaal zijn de beelden van het laatste optreden nog te aanschouwen.

Herdenking 100 jaar Javaanse immigratie Tembang Seratus 1990

Voor de docu-drama Tembang Seratus van filmmaker Ramdjan Abdoelrahman was Mento verantwoordelijk voor bijpassende muziek en andere songs met bijdragen van drs. Jan Sariman R.I.P. en drs. Soewarto Moestadja.

Radio Bangsa Jawa bracht met Mento ook een langspeelplaat uitgebracht met de titeltrack “ Para Muda “ In dit thema vertolkt Mento de leef omstandigheden waarin de Javaanse contractarbeiders en hun kinderen in die tijd moesten doorstaan in Suriname, de rol van de radio-omroeper die zorgden voor de popularisering en de overdracht van de boodschap aan de nieuwe generatie die ondertussen zich in Nederland hebben gevestigd en de achtergebleven families in Suriname om hun cultuuruitingen waaronder zang en muziek te blijven koesteren. Voor de dochter Shirley van Marlene Maridjan (wijlen) heeft Mento ook een album uitgebracht met typische Javaanse levensliederen.

In een later stadium zal de Stichting ter bevordering van de Javaanse Muziek (Stg. Jamu) Suriname een uitgebreider levensverhaal en discografie van de verdiensten van Hendrik Mentokarijo (wijlen) i.a.m. de familie in een publicatie opnemen.

Mento wordt door al zijn muzikale vrienden bijzonder gewaardeerd om zijn veelzijdigheid in het bespelen van diverse muziekinstrumenten en zullen bepaalde uitvoeringen van o.a. “ Lali janji en Lobi joe “ als blijvende herinneringen van zijn verdienstelijke bijdrage in de ontwikkeling en bevordering van de Jawa Muziek in Suriname en daarbuiten.

Een fan (ex Bangsa Jawa omroeperster) merkte op “Ragmad en Mento zullen in de muziekhemel nu prachtige composities maken. Samen met Cak Mus, Mas Didi Kempot en familie, Broery, Eric van Gendhis, John en Jerry van Lebros, Robby Soekatma, Boliek Dahan, Gombloh, Vincent en vele anderen die ons zijn voorgegaan heerlijk jammen“.

Het bestuur van de stichting Jamu wenst zijn echtgenote, (klein)kinderen, familie, vrienden en fans veel kracht en sterkte toe met dit smartelijk verlies. Moge zijn ziel in vrede rusten. Adjosi, Selamat Tinggal, Waka Bun Mento.

Beeld/tekst: Ricardo Dijo en Mas Jo Moestadja voor Stg. Jamu Suriname