fbpx

Politieke wil aanwezig voor aanpak Non-Communicable Diseases

GFC NIEUWSREDACTIE- Minister Amar Ramadhin heeft op uitnodiging van de Department of NCD | Integrated Service Delivery (ISD) van de World Health Organization (WHO) als speciale gastspreker meegedaan aan een webinar met als titel “From Declarations to Actions: Political will to fight NCDs”.

Aan deze webinar deden ruim 400 participanten mee.

Minister Ramadhin, die Suriname vertegenwoordigde als minister van Volksgezondheid, moest aangeven op welke wijze Suriname en met name welke politieke strategieën Suriname zal toepassen om niet-overdraagbare aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en suikerziekte aan te pakken en tegen te gaan.

Suriname heeft bij de uitnodiging gelijk gebruik gemaakt van de gelegenheid om te participeren, omdat wij concreet willen aangeven dat de politieke wil aanwezig is en op welke beleidsgebieden het ministerie wil interveniëren met betrekking tot de aanpak van Non-communicable diseases (NCD’s).

Daarvoor zijn concrete zaken genoemd, zoals een preventieve aanpak door onder andere het veranderen van het onderwijs curriculum naar meer mensgerichte en public health vakken, promoten van een healthy life style door veilige gebieden te identificeren waar mensen kunnen bewegen.

BEKIJK OOK
Politie Albina houdt moordverdachte aan

Ook zal er gekeken worden naar de mogelijkheid om het gebruik van ongezonde producten te ontmoedigen in de vorm van invoerrechten en duidelijke regelgeving voor import veilige en gezonden voedingsmiddelen en extra heffingen op suiker.

Dankzij onze deelname aan deze webinar hebben wij Suriname direct weer op de map geplaatst, waarbij mensen gelijk opzoek gaan naar Suriname en dat is ook gebleken uit enkele reacties tijdens de webinar. De minister heeft ook enkele vragen mogen beantwoorden van panelleden.

Minister Ramadhin die als enige minister van alle landen heeft deelgenomen, is erg dankbaar voor deze geboden gelegenheid aan Suriname.

De duidelijke visie van Suriname is kenbaar gemaakt en zal in samenwerking met het zorgveld en andere partners, zoals de PAHO en UNICEF worden uitgevoerd om NCD’s aan te pakken.