fbpx

Poetin participeert niet meer in kernwapenverdrag, beschuldigt Westen voor oorlog in Oekraïne

GFC NIEUWSREDACTIE- President Vladimir Poetin kondigde dinsdag aan dat Rusland zich zal terugtrekken uit een belangrijk nucleair verdrag.

De spanningen met de Verenigde Staten nemen toe, nadat president Joe Biden de regio bezocht met een nieuwe belofte van steun aan Oekraïne.

Poetins toespraak kwam op de hielen van een verrassing en historisch bezoek van Biden aan Kiev. Biden zou vanuit Polen een toespraak houden over zijn visie op de oorlog van Rusland in Oekraïne nu het conflict de grens van een jaar nadert.

In zijn bijna twee uur durende toespraak voor beide huizen van het Russische parlement zei Poetin dat hij de deelname van Moskou aan New START opschortte – een strategisch kernwapenreductieverdrag tussen de VS en Rusland.

Poetin zei dat deze actie werd ondernomen vanwege de VS en de NAVO, zonder meer te specificeren. “In dit opzicht ben ik gedwongen om vandaag aan te kondigen dat Rusland zijn deelname aan het strategische offensieve wapenverdrag opschort”, zei hij.

New START is de laatst overgebleven kernwapenreductieovereenkomst tussen de VS en Rusland. Het werd in 2010 ondertekend en in 2021 met vijf jaar verlengd. Het beperkt elke zijde tot 1.550 kernkoppen voor de lange afstand.

“In de afgelopen (paar) jaar heeft Rusland belangrijke wapenbeheersingsovereenkomsten geschonden. Met het besluit van vandaag over New START is de hele wapenbeheersingsarchitectuur ontmanteld”, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken beschreef de stap van Poetin als “diep ongelukkig en onverantwoordelijk. We zullen goed in de gaten houden wat Rusland daadwerkelijk doet.”

Zoals hij al vele malen eerder heeft gedaan, gaf Poetin het Westen de schuld van het uitlokken van de oorlog en beschuldigde hij de VS en zijn Europese bondgenoten ervan “onbeperkte macht” te willen verwerven.

Hij zei dat de bondgenoten van Oekraïne “een vuil spel speelden”, dat DE NAVO-leden openlijk spraken over het leveren van kernwapens aan Oekraïne – dat zijn ze niet – en dat de hele planeet “bezaaid” was met Amerikaanse militaire bases.

Poetin beweerde dat westerse economische sancties tegen Rusland niet werkten, dat Russische boeren net een “record” graanoogst hadden – Rusland heeft het graan van Oekraïne het afgelopen jaar gestolen – en dat hij van plan is de diplomatieke en economische banden van Rusland met India, Iran en andere landen in het Midden-Oosten te versterken.

Grote delen van zijn toespraak waren gericht op binnenlands beleid dat verband houdt met infrastructuuruitgaven en financiële hervormingen. Hij prees Russische soldaten en zei dat hij “systematisch” zou doorgaan met de Oekraïense invasie die hij een jaar geleden beval.

Hij onthulde geen nieuwe militaire doelen die verband houden met Oekraïne.