Podosiri blijkt helemaal niet zo gezond als men ons wil doen geloven

Chocolade

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE-  Veel personen in Suriname gaan er onterecht vanuit dat het consumeren van Podosiri, oftewel Pinapalm, extreem veel gezondheidsvoordelen zou geven.

Maar in een vergelijkende analyse uit in-vitro-studies blijkt dat Podosirie/Pinapalm een minder hoog gehalte aan polyfenolen heeft in vergelijking met onder anderen kersen, mango’s(manja), aardbeien, zwarte bessen, cacao en druiven.

Podosiri -sap heeft middelmatige niveaus van antioxidanten, stukken minder dan dat van bijvoorbeeld druiven, bosbessen, granaatappelsap en kersensap, aldus de medische waakhond website Quackwatch.

In de jaren ’80 promootte de Braziliaanse Gracie familie Podosiri als energiedrankje. Er werd toen door marketingexperts een enorme hype gecreëerd en dit leidde tot meer export en verkoop van Podosiri.

In 2009 stonden Podosiri -scams bovenaan de ‘scams en rip-offs’ lijst van de Amerikaanse FTC. Valse claims over Podosiri, waaronder omkering van diabetes en andere chronische ziekten werden gepromoot.

Experts benadrukken dat er geen wetenschappelijk gecontroleerde studies zijn die bewijs leveren voor enige gezondheidsvoordelen door het consumeren van Podosiri. Geen enkel Podosiri -product is geëvalueerd door de FDA, en de werkzaamheid ervan is zeer twijfelachtig.

OOK INTERESSANT
Man geeft schuld van pijnlijke relatiebreuk aan president Santokhi: 'Ik zal hem nooit vergeven'

Amerikaanse voedingsdeskundigen vertellen aan GFC Gezondheid dat er vruchten en groenten zijn die significant meer polyfenolen en voedingsstoffen bevatten in vergelijking met Podosiri.

Polyfenolen zijn natuurlijke stoffen in plantaardige voedingsmiddelen.

ANDERE VOEDINGSMIDDELEN MET VEEL MEER POLYFENOLEN

Onder anderen broccoli, kruidnagel, kersen, granaatappel, druiven, blauwe bessen, zwarte bessen, mango(Manja), aardbeien, cacao, pure donkere chocolade, hazelnoten, zwarte en groene thee evenals zwarte en witte bonen.

Consumenten worden aangemoedigd om voorzichtig te zijn met Podosiri producten die allerlei gezondheidsvoordelen beloven.

Met het consumeren van bijvoorbeeld mango (manja), kersen, cacao, blauwe bessen of 100 procent pure ongesuikerde chocolade krijgt men beduidend meer polyfenolen naar binnen in vergelijking met Podosiri.

Het advies is om gevarieerd te eten van de bovengenoemde vruchten, groenten en dranken, dagelijks voldoende te bewegen, te zorgen voor een gezonde nachtrust en stressmanagement technieken, zoals mindfulness, om het welzijn te bevorderen.