fbpx

Peruaanse president Boluarte belooft vervroegde verkiezingen na dodelijke protesten

GFC NIEUWSREDACTIE- De nieuwe president van Peru, Dina Boluarte, zei maandag dat ze een wetsvoorstel zou indienen bij het Congres om de algemene verkiezingen twee jaar te vervroegen naar april 2024.

Dit als gevolg van de protesten in het land na de afzetting van de voormalige leider Pedro Castillo.

Boluarte werd vorige week beëdigd nadat Castillo door het Congres was ontslagen en gearresteerd omdat hij probeerde de wetgevende macht te ontbinden en een impeachment-stem tegen hem te voorkomen.

“Ik heb besloten om een wetsvoorstel in te dienen om een overeenkomst met het Congres te bereiken om de algemene verkiezingen te vervroegen naar april 2024”, zei Boluarte (60) in een toespraak tot de natie. “Het thuisland beleeft moeilijke tijden.”

BEKIJK OOK
Enorme menigte - meer dan 100.000 - in Israël protesteert tegen Netanyahu’s wetswijzigingen

Boluarte zei dat ze het wetsvoorstel de “komende dagen” zou presenteren nadat zondag twee tieners werden gedood en vier mensen gewond raakten in Peru tijdens protesten die eisten dat het land algemene verkiezingen zou houden na de afzetting van Castillo.

Demonstranten, onder wie velen Castillo-aanhangers, eisen al dagen dat Peru nieuwe verkiezingen houdt in plaats van Boluarte aan de macht te laten blijven tot 2026, wanneer Castillo’s termijn zou zijn afgelopen.

Sommige demonstranten riepen ook op om het Congres te sluiten en Castillo vrij te laten.

Foto: Thomson Reuters