fbpx

Peru zet Mexicaanse ambassadeur uit het land

GFC NIEUWSREDACTIE- Peru heeft de ambassadeur van Mexico in Lima tot “persona non grata” verklaard en beval hem dinsdag het land te verlaten.

Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Peru aangekondigd. Het besluit is de jongste in de escalatie van spanningen tussen de twee naties nadat Peru Pedro Castillo als president had afgezet.

Het abrupte bevel, een strenge maatregel in de wereld van de diplomatie, geeft de gezant van Mexico in Peru slechts 72 uur om te vertrekken.

Het besluit van de Peruaanse regering kwam uren nadat de hoogste diplomaat van Mexico aankondigde dat zijn land asiel had verleend aan de familie van Castillo, die gevangen zit en wordt beschuldigd van rebellie na een poging tot wat critici op 7 december een staatsgreep hebben genoemd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peru plaatste op sociale media dat de uitzetting van de Mexicaanse ambassadeur Pablo Monroy te wijten was aan “herhaalde verklaringen van de hoogste autoriteiten van dat land over de politieke situatie in Peru”, een nauwelijks verhulde verwijzing naar de steun die de president van Mexico heeft geboden aan mede-linkse Castillo sinds zijn verdrijving door een overweldigende meerderheid van wetgevers en zijn daaropvolgende arrestatie.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken ging dinsdagavond op Twitter om de uitzetting van Monroy af te wijzen en bespotte het als “ongerechtvaardigd en verwerpelijk”.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador bekritiseerde vorige week scherp de afzetting van Castillo als ondemocratisch, waarbij hij benadrukte dat hij Castillo blijft erkennen als de wettige leider van Peru.

Noch Mexicaanse noch Peruaanse functionarissen hebben een tijdlijn gegeven voor wanneer Lilia Paredes, de vrouw van Castillo, of hun kinderen, naar Mexico zullen reizen.

Vorige week heeft de regering van Mexico, samen met het door links geleide Argentinië, Bolivia en Colombia, een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin Castillo het slachtoffer wordt verklaard van “ondemocratische intimidatie”.

BEKIJK OOK
14 agenten gedood door Haïtiaanse rebellen

Dagen later riep de een week oude regering van president Dina Boluarte, die eerder vicepresident van Castillo was, de ambassadeurs van Peru naar huis voor overleg over wat zij bespotte als onaanvaardbare inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van het land.

Afzonderlijk op dinsdag werd een belangrijke eerste stap in Boluarte’s drang naar vervroegde verkiezingen goedgekeurd door wetgevers, met 93 voor en slechts 30 tegen. Het voorstel zou de verkiezingen vervroegen naar april 2024, twee jaar eerder dan de verkiezingen die momenteel gepland zijn voor 2026.

Kort na zijn poging om het Congres te ontbinden, probeerde Castillo zelf naar de Mexicaanse ambassade te vluchten, maar werd hij door de politie vastgehouden voordat hij arriveerde.

Eveneens op dinsdag wees een Peruaanse rechtbank een verzoek van aanklagers af om Paredes te verbieden het land te verlaten. Ze wordt onderzocht wegens vermeende betrokkenheid bij een witwasnetwerk dat ook Castillo zou kunnen impliceren.

“Mexico biedt onderdak aan de corruptelingen”, zei Maria del Carmen Alva, wetgever van de Peruaanse oppositie, dinsdag tegen journalisten.

Lopez Obrador heeft vaak gezegd dat zijn regering prioriteit geeft aan niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden van andere landen, maar hij is van dat principe afgeweken als het gaat om vermeende ideologische bondgenoten in Latijns-Amerika.

Castillo zal 18 maanden in voorarrest opgesloten blijven, nadat een gerechtelijk panel het verzoek van de aanklagers om verlenging had goedgekeurd, terwijl ze de beschuldigingen van rebellie en samenzwering tegen de voormalige plattelandsleraar onderzoeken, die vorig jaar een nipte verkiezing won onder de vlag van de Marxist Free Peru Party.