fbpx

Peru roept de noodtoestand uit in Lima vanwege protesten

GFC NIEUWSREDACTIE- De Peruaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad Lima en drie andere regio’s na protesten waarbij de afgelopen weken minstens 42 doden zijn gevallen.

De maatregel, die zaterdag laat werd aangekondigd en 30 dagen van kracht is, machtigt het leger om in te grijpen om de orde te handhaven en schorst verschillende grondwettelijke rechten zoals bewegingsvrijheid en vergadering.

Protesten tegen president Dina Boluarte hebben de Zuid-Amerikaanse natie in zijn greep sinds de linkse voormalige president Pedro Castillo in december uit zijn ambt werd gezet en werd vastgehouden nadat hij probeerde het Congres illegaal te ontbinden.

Hij werd in de functie van president vervangen door Boluarte, die vicepresident was.

Castillo-aanhangers marcheren en barricaderen al weken straten in het hele land en eisen dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden en dat Boluarte aftreedt.

Op donderdag sloten de autoriteiten lucht- en spoorverbindingen naar de beroemde toeristische site Machu Picchu in Peru toen de protesten oplaaiden, wat leidde tot botsingen tussen politie en demonstranten.

BEKIJK OOK
Trump ontkent dat spionageballonnen tijdens zijn ambtsperiode boven VS zijn waargenomen

Hoewel Boluarte zich heeft verontschuldigd voor het geweld, benadrukte de 60-jarige vrijdag dat ze niet zou aftreden te midden van de onrust, en verwierp de mogelijkheid om een constitutionele vergadering bijeen te roepen zoals geëist door demonstranten – wijzend op de moeilijkheden die Peru’s buurland Chili heeft gehad bij het opstellen en goedkeuren van een nieuwe grondwet.

Castillo, die tijdens zijn ambtstermijn in verschillende fraudezaken werd onderzocht, is voor 18 maanden in voorlopige hechtenis genomen, beschuldigd van rebellie.

Peru is de afgelopen jaren geteisterd door politieke instabiliteit. De 60-jarige Boluarte is de zesde persoon die het presidentschap bekleedt in vijf jaar.