fbpx

Parlementariërs verzetten zich tegen ‘absurd’ hoge begrotingsbedragen kabinet president en vp

GFC NIEUWSREDACTIE- Diverse parlementariërs in het Surinaams parlement hebben zich maandag bij de aanvang van de begrotingsbehandeling verzet tegen wat zij noemen ‘absurd’ hoge begrotingsbedragen voor het kabinet van de president en de vicepresident.

Op het kabinet van de president zal aan lonen bijkans 1 miljard SRD wordt uitbetaald. Aan vervoer is de uitgave 70 miljoen SRD, terwijl de kosten zelfs op de grotere ministeries niet zo ruim zijn.

De begroting van het kabinet van de president gaat van SRD 280 miljoen naar SRD 300 miljoen. Het kabinet van de vicepresident gaat van SRD 55 miljoen naar SRD 80 miljoen. Het gebruik van goederen en diensten voor het kabinet van de president gaat van SRD 141 miljoen naar SRD 156 miljoen.

De oppositie zegt dat de overheidsbegroting terug naar de tekentafel moet. Mogelijk zal het lid Patricia Etnel van de coalitiefractie zich onthouden van stemming. Etnel legde in haar betoog vooral de nadruk op hoeveel bepaalde belastingen en overheidsbedrijven de Staat opleveren. Zij noemde de bedragen op enkele na, belachelijk.

BEKIJK OOK
Nationaal Leger participeert aan “Fer De Lance” oefening in Frans-Guyana

Etnel keurde het resoluut af dat op de begroting van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen nergens te lezen is hoeveel de Staat verdient aan EBS, maar dat de regering voornemens is de subsidie af te bouwen.

Het parlementslid is de mening toegedaan dat de regering niet om meer middelen kan vragen als niet duidelijk is hoeveel de staat binnenkrijgt van dit bedrijf. Als er geen duidelijkheid komt, riep Etnel de burgers op kracht bij te zetten bij hun protesten tegen de subsidieafbouw.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar stelde dat de begroting niet realistisch is, veel wenselijkheden die niet terug te vinden zijn in de cijfers. De begroting is volgens hem onvolledig; op diverse posten zijn er meer verplichtingen dan begroot. De staatsbegroting moet terug naar de tekentafel om de daadwerkelijke uitdagingen op eigenlijk alle fronten te lijf te gaan.