OW wil Gangaram Pandayweg verharden conform Kennedyweg en zoekt naar financiering

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Openbare Werken (OW) in Suriname ontvangt al jaren klachten over de staat van de Gangaram Pandayweg in het district Saramacca.

OW heeft diverse stappen ondernomen om deels in eigen beheer, samen met het commissariaat of de stakeholders, een tijdelijke oplossing te brengen in de situatie aldaar.

Uit diverse gesprekken met Staatsolie N.V. is ook gebleken dat zij een deel van de route uit hun eigen middelen onderhouden en in de droge tijd, werken aan het minimaliseren van stofoverlast. Deze maatregelen leiden niet tot een structurele oplossing van het probleem van belanghebbenden aldaar.

In 2022 had Openbare Werken een aanbesteding gehouden voor de aanpak van de weg op een niet traditionele manier (asfaltering) en innovatieve methodieken, waarbij voldaan kan worden aan de kwaliteitseisen gelijkwaardig aan een asfaltweg.

Op 4 februari 2022 vond de aanbesteding plaats met als titel “Het toepassen van duurzame verhardingstechnieken ten behoeve van de Gangaram Pandayweg in het district Saramacca” en wordt in de markt gezet volgens het public private partnership model Design – Build – Finance.

Zeven aannemers hadden zich bij deze aanbesteding ingeschreven, waarbij iedere aannemer gevraagd werd minimaal een traditioneel ontwerp en een innovatief ontwerp in te dienen.

Volgens de aangeboden bedragen door de aannemers bedraagt het laagste bod voor het verharden op traditionele wijze van de 30 km lange Gangaram Pandayweg ca. USD 8.6 miljoen en het laagste bod voor een innovatief aanpak bedraagt ca. USD 5.7 miljoen.

OOK INTERESSANT
Ambassadeur Franklin bekritiseert Richano Santokhi's onwetendheid over functie

Het hoogste bod dat werd gegeven voor de traditionele wijze bedraagt ca. USD 23 miljoen en voor de innovatieve aanpak bedroeg het hoogste bod ca. USD 37 miljoen. Op basis van bepaalde standaarden zal het beste aanbod gekozen worden.

Naar aanleiding van de ervaring opgedaan aan de Kennedyweg (Zanderij), lijkt de stabilisatie methode, inclusief de polyseal laag van het bedrijf I-Roads bestand tegen grote en zware verkeersbelasting.

Dit ontwerp heeft een minimale levensduur van 5 – 8 jaar (polyseal gedeelte) en kan verder geconserveerd worden als boven de polyseal laag een extra laag asfalt wordt aangebracht.

Om de 30 km Gangaram Pandayweg te verharden bij deze methode is er minimaal een bedrag van ca. USD 7.7 miljoen nodig. Doordat de begroting van OW beperkingen heeft, wordt er gekeken naar mogelijkheden voor financiering.