OW tekent baggercontract Surinamerivier met De Boer-Boskalis

baggeren surinamerivier

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Openbare Werken (OW) in Suriname heeft het contract getekend met baggerbedrijf De Boer-Boskalis Joint Venture.

Baggerbedrijf de Boer is een middelgroot familiebedrijf en Boskalis, een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld en tevens actief in maritieme infrastructuur en de “off shore-sector”.

Beide Nederlandse bedrijven zijn gerenommeerd in het uitvoeren van baggerprojecten wereldwijd.

Maandag gaf minister Riad Nurmohamed, de baggeraar, de directievoerder en alle andere actoren het startsein om de nodige voorbereidingen te treffen voor dit megaproject.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Celstraf voor vader die zijn babydochtertje op de politie gooit terwijl hij probeert te vluchten

Tijdens een persbriefing is door middel van een presentatie uitgebreid informatie verstrekt. Directievoerder ACE Consultancy start per direct met de voorbereidingen voor de uitvoering van het project.

Het verschil met de voorgaande projecten is dat bij dit project zowel de consultant als de aannemer een groot deel van het project zullen voorfinancieren en op een later stadium worden terugbetaald.

Zodra de diepte van 4.5 meter is bereikt zal volgens het staatsbesluit elk schip boven een laadvermogen van 50 ton dat de Surinamerivier binnenvaart, ongeacht de herkomst, een vergoeding voor gebruik voldoen.

De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) zal het innen van deze kosten op zich nemen, samen met andere haven- en loodsgelden die reeds geïnd worden.

OOK INTERESSANT
23-jarige bezoeker die drugs het cellenhuis poogde binnen te smokkelen aangehouden

Het nut en de noodzaak voor het uitbaggeren van de Surinamerivier is van essentieel belang. Schepen kunnen bijvoorbeeld meer vracht vervoeren.

Het meest kritieke gedeelte van de Surinamerivier bevindt zich bij de monding ter hoogte van Braamspunt. Recentelijk kwamen schepen daar vast te zitten bij het binnenvaren.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Autowasser gaat met Mercedes van klant eten kopen en rijdt auto total loss, smeekt om vergiffenis

Baggerbedrijf de Boer-Boskalis Joint Venture zal beginnen zijn baggerschepen te mobiliseren, waarna gestart kan worden met een uitgebreide meting van de gehele rivier met een totale lengte van 68 kilometer.

Vervolgens zullen de baggerschepen starten met het uitbaggeren van het gehele traject.

Als de rivier eenmaal verdiept is zal baggerbedrijf de Boer-Boskalis Joint Venture zorg dragen voor het onderhoud van de diepte van 4.5 meter zodat het maritieme verkeer veilig over de rivier kan varen.

Om de haven functioneel te houden en te voldoen aan veiligheidseisen zal gewerkt worden aan een minimale vaargeuldiepte van 4.5 meter en na een succesvol verloop zullen terstond afspraken worden gemaakt voor het uitbaggeren tot een diepte van 5.5 meter.

Binnen een paar weken zullen alle stakeholders bij elkaar komen om het proces te starten van baggeren, studies, kosten voor baggeren na 5.5 meter.

OOK INTERESSANT
Gamen houdt 12-jarige jongen uit Paramaribo al wekenlang binnenshuis

Het ministerie stelt voor dat deze ontwikkeling volledig in (Public Private Partnerschip) PPP-verband wordt gedaan waarbij lokale bedrijven en kennis volledig worden ontwikkeld.

De bauxietschepen hebben in het verleden ook last ondervonden van de beperkte diepgang maar het constante verkeer van schepen hield de vaargeul enigszins open.

Doordat er geen sprake meer is van bauxietschepen voldoet de vaargeul al enkele jaren niet aan de diepte die vereist is om grote container- en vrachtschepen binnen te halen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Mia Khalifa scheidt kort voor huwelijksceremonie van haar man

“Derhalve is het uitbaggeren van eminent belang voor ons land, gelet op het feit dat dit effect zal hebben op de toename van het zeevrachtverkeer en op de vrachtprijs.

“Voorts kan de uitbreiding van onder andere de olie-industrie die een bepaalde diepgang vereisen, zorgen voor een gigantische ontwikkeling.

“Echter, het gegeven startsein biedt lokale bedrijven nu de mogelijkheid om zelf afspraken te maken de gang naar hun haven te uit te baggeren”.

“Momenteel liggen 2 verzoeken klaar voor het uitbaggeren van de Commewijne- en Nickerierivier op tafel,” aldus minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER