Overheidsschuld bij oliemaatschappijen ruim US$ 350 miljoen

usd dollar valuta 1

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse overheid heeft een schuld van ruim US$ 350 miljoen bij de oliemaatschappijen.

Deze schuld is volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning ontstaan door de brandstofsubsidie vanuit de overheid.

Hij onderstreept dat de schuld wordt afgelost met de government-take. Maandag verscheen in de media dat de overheid de government-take ‘ als een dief in de nacht’ heeft verhoogd. De nieuwe government-take voor unleaded is met 50 cent verhoogd van SRD 3 per liter naar SRD 3,50. Ook voor diesel geldt hetzelfde, terwijl super unleaded van SRD 3,60 is gegaan naar SRD 4 per liter.

Het ministerie van Financiën & Planning heeft schriftelijk aan de oliemaatschappijen de verhoging doorgegeven. Eerder heeft de regering, met name president Chan Santokhi meegedeeld dat de overheid niks verdient aan de government-take, omdat de olieprijs veel hoger was dan de extra belasting die de samenleving betaalt op brandstof.

Government-take was een hele tijd negatief, maar toen de olieprijs internationaal begon te dalen, is de situatie veranderd. Starnieuws meldde maandag dat ongelode benzine vanaf eind maart weer voordelen oplevert voor de Staat en diesel vanaf april.

OOK INTERESSANT
Man aangehouden in Mariënburg wegens mishandeling en bedreiging echtgenote en zijn zusje

De minister legt uit dat met de verhoging van de government-take niemand nadelig wordt getroffen, ook de samenleving niet. Bij de vaststelling van de benzineprijs is het beleid erop gericht ervoor te zorgen dat de consument niet getroffen wordt en de staat de mogelijkheid heeft om de enorme schuld aan de oliemaatschappijen af te lossen.