fbpx

Ordening goudsector verloopt niet goed, zegt president

GFC NIEUWSREDACTIE- Het functioneren van de Commissie Ordening Goudsector die staat onder verantwoordelijkheid van de Surinaamse vicepresident, Ronnie Brunswijk, verloopt niet naar wens.

Dit zei president Chandrikapersad Santokhi in het ABC radioprogramma Welingelichte Kringen.

Brunswijk en andere politici hebben grote belangen in de goudsector. De commissie zal geëvalueerd worden. “Het loopt niet, zoals wij dat binnen de tijdslijn hebben afgesproken. Wij gaan nu scherper doen en moeten de geldstromen transparanter worden,” zegt de president.

Ordening van de goudsector staat woensdag op de agenda van de Regeringsraadsvergadering.

De ordening is noodzakelijk ter voorkoming van blacklisting van het land en ook vanwege het Minamata Verdrag. Volgens Santokhi is het een nationale zaak om tegen de achtergrond van Anti-Money Laundering (AML) te voorkomen dat Suriname geblacklist wordt. Hij onderstreept dat dit een aangelegenheid is waarmee geen politiek zal moeten worden bedreven, maar collectief zal moeten worden opgetreden.

Suriname heeft bij de 55ste plenaire meeting van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) een tijdsperiode meegekregen om alle maatregelen in place te hebben, die nodig zijn voor het tegengaan van money laundering en terrorismefinanciering.

Santokhi uit zich ingenomen dat Suriname in de grey- noch blacklisting is terechtgekomen. Hij is zich ervan bewust dat er nog zwaarder gewerkt zal worden om niet in de gevarenzone terecht te komen.

“De ordening gaat komen, ongeacht wie daar belangen heeft. Wij hebben nog 6 maanden te gaan.”

In november zal Suriname niet meer beoordeeld worden door de Caribbean Financial Action Task Force, maar door de Financial Action Task Force van de G-7 landen.

OOK INTERESSANT
Amerikaans echtpaar wordt vastgehouden in Haïti: ontvoerders eisen losgeld