fbpx

Opvang Afghanen in het kader van buitenlands politie internationale solidariteit

GFC NIEUWSREDACTIE- Minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin, heeft bevestigd dat Amerikaanse functionarissen met Suriname in gesprek zijn om een groep Afghanen die in Kosovo op een Amerikaanse basis worden vastgehouden, naar Suriname te sturen.

“Wij bekijken dit in het kader van onze buitenlandse politiek van internationale solidariteit”, aldus de bewindsman. Hij voegt eraan toe dat wij een land zijn die op grond van humanitaire overwegingen moet kijken hoe wij een bijdrage kunnen leveren.

De Internationale Organisatie voor Migratie, welke is aangesloten bij de Verenigde Naties, zal voor de begeleiding en financiering zorg dragen, zegt Ramdin.

in Suriname reageren critici verbaasd op de gesprekken die gaande zijn. De NDP-fractie is fel tegen de komst van Afghanen naar Suriname. “We hebben grote vraagtekens. We staan perplex van deze actie”, zegt Rabin Parmessar, fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP).

Parmessar geeft aan dat de groep Afghanen niet voldoet aan de toelatingseisen van de Verenigde Staten van Amerika en dat het land daardom deze groep nu naar Suriname wil sturen. “We hebben begrepen dat andere landen in de regio geweigerd hebben deze groep Afghanen te ontvangen. Maar wat ons verbaast, is dat de regering in gesprek gaat over deze kwestie.”

BEKIJK OOK
VHP: deze dag symboliseert vrijheid nakomelingen van tot slaaf gemaakte voorouders

De fractieleider hoopt dat er geen toezeggingen gedaan zijn in deze kwestie, want deze zaken moeten eerst goed besproken worden in De Nationale Assemblee. Deze soort zaken hebben grote effecten op de samenleving, dus er moet eerst breed erover gesproken worden. “Zo voer je geen buitenlands beleid. We zijn niet eens hierover in gesprek gegaan en dit is afkeurenswaardig.”

Hij zegt verder dat de Surinaamse samenleving nooit hiervan zou afweten, als een internationaal medium deze kwestie niet bekend had gemaakt.

Foto: Cordaid