fbpx

Opvallend veel criminaliteit de afgelopen maanden

INGEZONDEN– Niet alleen in Paramaribo, maar ook in de overige districten lijkt de criminaliteit de afgelopen maanden te zijn toegenomen.

Behalve kleine inbraken en diefstallen, maken diverse media haast dagelijks gewag van gewapende en gewelddadige berovingen, verkrachtingen, moord, drugsvangsten, ontvoeringen en huiselijk geweld.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie wenst niet te praten van een toename van de criminaliteit, maar een verruwing en beloofde in dat kader dat de politie harder zal optreden.

De politie zal zichtbaarder in de buurten moeten patrouilleren, maar ook onopgemerkte controles uitvoeren om de gemeenschap te beschermen.

Enkele andere mogelijke oplossingen, zijn het vaker optreden van de politie met ondersteuning van militairen, frequente roadblocks in diverse wijken, opvoeren verkeerscontroles, zowel overdag als in de nacht en heractiveren van buurtmanagers.

Om de criminaliteit effectief en efficiënt aan te pakken, is het verder heel belangrijk dat de opsporing en de berechting goed verlopen en dat de justitiële autoriteiten zich goed van hun taak kwijten.

De politie dient wel de beschikking te hebben over het nodige materieel, middelen en de wetten dienen zodanig aangepast te worden dat de criminelen zich vele malen bedenken om hun snode daden te ontplooien en uit te voeren.

OOK INTERESSANT
Bestaanszekerheid landbouwers Wayambogebied in gevaar

Ook de burgers moeten een helpende hand bieden door informatie door te spelen indien ze verdachte handelingen waarnemen, vooral waar het gaat om tipgevers uit de diverse wijken.

De criminaliteit is sterk in beweging en om die de kop in te drukken en/of terug te dringen, is veel daadkracht en moed nodig en dient er een degelijk beleid te worden ontwikkeld.

Vooral de strafwetten moeten aangescherpt worden, waarbij de bevoegdheden van de politie uitgebreid moeten worden. Het Politie Handvest dat verouderd en achterhaald is, voldoet niet meer aan de eisen van anno 2021.

Er wordt een dringend beroep gedaan op de regering c.q. de minister van Justitie en Politie om actie te ondernemen, zodat het veiligheidsgevoel weer terugkeert bij het volk, dat gebukt gaat onder dit fenomeen!

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Suriname is helaas nergens goed in en dat zal voorlopig ook zo blijven