Suriname is helaas nergens goed in en dat zal voorlopig ook zo blijven

INGEZONDEN- Er is helaas niets in Suriname waarover gezegd kan worden dat wij er goed in zijn, dat wij uitblinken en trots mogen zijn. 

In geen enkel segment zijn wij sterk, integendeel moeten wij keer op keer constateren dat wij op veel belangrijke vlakken simpelweg falen.

Hoe hard het ook overkomt, dat is de trieste waarheid.

Wij zijn als land niet eens in staat om te voorzien in de voedselproductie voor de lokale bevolking, laat staan dat wij gaan exporteren. Als je de supermarkten in Suriname binnenkomt  kom je al gauw tot de conclusie dat 99 procent van de voedingsproducten uit het buitenland zijn geïmporteerd.

Van pindakaas, jam, kaas, thee, meel, hagelslag, cacao, koffie, tot zelf verpakte sinaasappelsap. Ook de kippen die wij kopen in de winkels zijn gevoed met voer uit het buitenland.

Het brood dat u eet wordt gemaakt met geïmporteerde meel. Als er geen meel wordt gehaald van buiten kunnen wij dus geen brood meer bakken.

De melkproducten die zogenaamd in Suriname zijn gemaakt hebben veel essentiële melkgrondstoffen die uit China zijn gehaald.

Zelfs het fruit dat wordt aangeboden in de supermarkten is tegenwoordig overwegend uit het  buitenland omdat wij niet eens in staat blijken te zijn om onze eigen vruchten te cultiveren en op grote schaal in de winkelschappen te brengen en verkopen.

De diepvriesgroenten komen veelal uit Nederland, België en Amerika.

Wij blijken dus niet het vermogen te hebben om zelfs de meest eenvoudige artikelen of voedingsmiddelen te produceren voor lokaal gebruik en zijn bijna volledig afhankelijk van de import.

Ook op andere vlakken lukt het niet.  Om bijvoorbeeld onze eigen straten te asfalteren waren/zijn wij genoodzaakt om Chinezen hiernaartoe halen die wel hard kunnen werken en niet de hele dag willen luieren. Dat moet een ieder al aan het denken zetten.

Wij zijn al 45 jaar onafhankelijk, maar dat is op papier zo. In werkelijkheid zijn wij een zeer afhankelijk land.

Er zijn landen op de wereld die in minder dan 45 jaar zichzelf hebben opgebouwd vanuit letterlijk de oorlogpuinhopen waarbij men niet eens te eten had,- denk maar aan Nederland en Japan na de tweede wereldoorlog- tot rijke eerste wereldlanden met volop productie en vooruitgang.

Jammer genoeg zal het de komende decennia nog steeds niet lukken met Suriname omdat het merendeel niet wil  inzien dat het helemaal anders moet.

Het dringt nog steeds niet door dat met een relatief te hoog aantal laaggeschoolden, mentaliteitsloze en vooral eigenwijze landgenoten die niet open staan voor kennisverrijking, het bereiken van een bredere horizon, Suriname nooit op een hoger niveau kan worden gebracht.

Je ziet de storing al aan het bedenkelijk niveau van onze nieuwste generatie onderwijsgevenden die de jeugd zou moeten klaarstomen voor de maatschappij.  Hun dilettantische uitspraken en handelingen, het gebrek aan wilskracht om de eigen kennis te verruimen zijn kenmerkend voor hun laag ontwikkelingsniveau.

Het probleem in Suriname begint dus bij het overwegend zeer laag kennisniveau, de zeer zwakke werkmentaliteit, de onwil om te leren en open te staan voor nieuwe en betere inzichten, het gebrek aan vechtlust, de wil om te lijden, om af te zien.

Het feesten, geld lenen, op voedselpakketten wachten, eten, drinken, zuipen, dom blijven en lekker makkelijk de instructies van overgrootmoeder en overgrootvader volgen zonder eigen research te doen, het gebrek aan interesse in alles wat leerrijk is, de onverschilligheid, dus het niet nieuwsgierig zijn en het zoveel mogelijk in de hangmat luieren heeft steeds gezegevierd in Suriname.

Als wij vooruit willen gaan zal het roer radicaal omgegooid moeten worden. Onze mentaliteit moet drastisch veranderen, onze kijk op zaken moeten wij verbreden en het kennisniveau moet veel hoger.

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: SNEL AFSLANKEN MET GRATIS ONLINE HULP VAN ERVAREN AFSLANKSPECIALISTEN

Overige berichten