fbpx

Opsluiting PL-voorzitter Somohardjo 40 jaar geleden is het diepste punt in zijn leven

GFC NIEUWSREDACTIE- Zijn opsluiting 40 jaar geleden, tijdens de militaire periode, is het diepste punt in het leven van Paul Somohardjo, voorzitter van de Surinaamse politieke partij, Pertjajah Luhur (PL)

De twee stonfutu’s van de PL, met name Somohardjo en Hendrik Setrowidjojo, de voorzitter van de partijraad van de PL, hebben van president Chandrikapersad Santokhi de hoogste onderscheiding gekregen.

Op 5 december werden deze twee bijzondere PL- toppers in het presidentieel paleis benoemd tot Groot Officier in de Ere Orde van de Palm. Somohardjo en Setrowidjojo werden in het kader van het 23-jarig bestaan van de PL gedecoreerd.

Beiden hebben zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk gemaakt voor land en volk in diverse hoedanigheden en op diverse tijdstippen in ons geschiedenis. Vandaar de tastbare erkenning gegeven door de president.

Volgens de president heeft de PL altijd een belangrijke rol gespeeld in de politiek van Suriname en zich ontpopt tot de partij die nooit slaapt, zoals de partijleider dat ook benadrukt.

President Santokhi bedankte beide PL-toppers voor hun dienstbaarheid en weet met zekerheid dat het onverkort voortgezet zal worden.

Na de decoratie begaf Somohardjo zich met zijn gezelschap naar de Devil gevangenis op het complex van Fort Zeelandia.

Terugdenkend aan de intimidatie en bedreigingen van 40 jaren terug liepen de rillingen hem over de rug. Maar ook het besef van zijn moed kwam naar boven.

Somohardjo gaf aan dat zijn leven ups en downs heeft gekend. Maar zijn gevangenneming is het diepste punt geweest in zijn 78-jarig bestaan. Hij memoreerde de wrede behandeling tijdens zijn vier maanden durende gevangenisneming in Devil.

Hij ziet nog steeds voor zich hoe hij alleen in een onderbroek op de koude vloer moest slapen en hoe hij om drie uur in de ochtend naar de waterkant werd gebracht. Daar werd hij voorgehouden of in het water springen of doorzeefd te worden met kogels. Maar zijn slimheid heeft hem in leven weten te houden.

BEKIJK OOK
Valse oproep voor registratie babyvoeding

Somohardjo is blij dat hij na 40 jaren als enige overlevende, kan navertellen wat in die periode is gebeurd. Ondanks de ellende, de marteling en de intimidatie heeft hij in 2010 meegewerkt om de toenmalige president in 2010 amnestie te helpen verlenen. Dit omdat hij heel vergevingsgezind is.

Somohardjo zei dat de dag van zondag een reminder voor hem is dat zulks nooit meer mag gebeuren.

Voor PL-topper, Bronto Somohardjo, tevens zoon van de voorzitter van de PL was de decoratie van Somohardjo senior een heel emotioneel moment.

Bij het betreden van de Devil gevangenis was hij zeer ontroerd en wist zich te herinneren hoe hij als 2-jarige jongen in de buurt van de gevangenis zogenaamd amandelen kwam zoeken samen met zijn moeder, terwijl hij wilde weten hoe het met zijn vader ging en of die nog in leven was.

Somohardjo junior gaf aan dat zijn vader altijd het doelwit is geweest van de NDP, maar dat ondanks alles hij vergevingsgezind is gebleven. Hij is blij dat zijn vader het heeft overleefd. Ook de partij staat ondanks de vele tegenslagen nog steeds recht overeind.

Volgens Somohardjo junior blijft hij als jongere, van de PL-leider leren. De PL heeft een scala aan jongeren en is volgens de PL-topper de partij met de grootste groeipotentie.

De jaardag van de PL werd zaterdag ingeluid met een pasar malam en een kinderdag en werd afgesloten met een dankdienst in besloten kring.

Op zaterdag 11 december zal de partij het gedenken van haar jaardag afsluiten met een dankdienst tezamen met een Pista Radja (Koninklijk Maaltijd).