Ontdekking van een nieuwe exoplaneet: TOI-2018 b, de aarde-achtige mini-Neptunus

Aarde planeet

GFC TECHNOLOGIEREDACTIE- Een internationale groep astronomen heeft een voorheen onbekende exoplaneet ontdekt die geclassificeerd is als een mini-Neptunus. Opmerkelijk aan deze wereld is de kern, die qua eigenschappen vergelijkbaar is met die van de aarde.

De pas ontdekte buitenaardse wereld, TOI-2018 b genaamd, is ongeveer tweemaal zo groot en negen keer zo massief als de aarde. Het object werd ontdekt met gegevens van de TESS-ruimtetelescoop, die de taak heeft om de 200.000 helderste sterren in de buurt van de zon te observeren.

De exoplaneet werd gevonden aan de hand van de helderheidscurve van de ster TOI-2018, ook bekend als BD+29 2654. Mini-Neptunus bevindt zich ongeveer 91,4 lichtjaar van de aarde. Dergelijke kenmerken suggereren de aanwezigheid van een aarde-achtige kern met een waterstof-helium schil of een mengsel van ijs en rotsen.

Daarnaast hebben astronomen nog een object ontdekt dat rond de ster TOI-2018 draait, dat ook een exoplaneet zou kunnen zijn. Verder onderzoek zal nodig zijn om de planetaire status te bevestigen.

OOK INTERESSANT
'Mensen bestaan over 250 miljoen jaar niet meer door klimaatextremen'

Foto ter illustratie.