Oneerlijke eis boeren voor kwijtschelding schulden

INGEZONDEN– Een aantal rijstboeren onder leiding van de voorzitter van de SPBA, Harinandan Oemraw, zet de overheid onder druk om hun schulden bij het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) kwijt te schelden.

Als reden geven ze op dat zij al jaren verlies lijden.

Bij navraag is gebleken dat het al jaren zo is dat deze boeren weigeren af te lossen omdat zij vinden dat deze gelden uit de pot van ontwikkelingshulp komt. Dus vinden zij dat het gratis geld is geweest waardoor deze niet afgelost hoeft te worden.

De leiding van de Nationale Ontwikkelingsbank heeft onlangs alle boeterente kwijtgescholden en probeert tot een aflossingsregeling met deze boeren te komen. Echter weigeren de boeren dat.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Suriname kan met eerlijke, intelligente en niet politieke leiders snel een paradijs worden

Sommigen van hun ze zelf regelingen getroffen om slechts SRD 100,- per maand af te lossen, terwijl zij niet begrijpen dat hiermee de schuld alleen maar gaat toenemen vanwege de rente.

Wat gaat er gebeuren als zij die wel hun schulden hebben afgelost nu ook hun gelden gaan opeisen?

Momenteel claimen zij zware verliezen te lijden vanwege het slecht weer en wateroverlast. Boeren die momenteel nog padie op het veld hebben en deze niet kunnen oogsten, hebben zich niet gehouden aan het inzaaikalender van het afgelopen jaar welk duurde van 1 november tot 1 januari.

Dat zij daarna toch nog hebben ingezaaid, is volledig hun eigen risico geweest. Dit kunnen zij niet op het bord van de overheid leggen.

Chanderdew Jairam
Namens de rijstboeren in Nickerie die wel eerlijk hebben betaald en verder willen betalen

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar¬†[email protected]

Overige berichten