fbpx

OM vernietigt 2 skalians in Kriki Mofo-gebied

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname heeft donderdag met ondersteuning van het Nationaal Leger en de Militaire Politie opgetreden in het Kriki Mofo-gebied te Marowijne, waar meerdere skalians illegaal opereren.

Iedereen moest onmiddellijk met medeneming van persoonlijke spullen de skalians verlaten. Twee zijn onbruikbaar gemaakt en een derde wordt gesleept naar Snesi Kondre onder bewaking van militairen, meldt het OM vrijdag in een persbericht.

Zoals eerder was aangekondigd om de milieucriminaliteit aan te pakken, heeft het OM zijn eerste optreden zichtbaar gemaakt op de Marowijnerivier. Er waren zowel Brazilianen als Surinamers aanwezig nabij de skalians en een bewaarder is aangehouden.

BEKIJK OOK
Dit jaar ook een Nationaal Compliance Congres in Suriname

In oktober werd het OM door de politie geïnformeerd over skalians die overdag op de Marowijnerivier stilstaan maar in de nachtelijke uren goudwinningsactiviteiten voortzetten.

Naar aanleiding daarvan werden toen al drie skalians in beslaggenomen en twee personen geïdentificeerd die werkzaam waren als bewaarder. De eigenaren werden opgeroepen zich te melden maar daaraan is geen gehoor gegeven.

Kort daarna kreeg het OM de melding dat de inbeslaggenomen skalians van de locatie van beslaglegging waren verwijderd en elders doorgingen met illegale mijnbouwactiviteiten. Naar aanleiding hiervan is donderdag het Kriki Mofo-gebied aangedaan om te herlokaliseren.