De Nationale Partij Suriname (NPS) waarschuwt voor een toename van valse aanvallen op de partij via sociale media.
Volgens de Werkgroep Planning & Ontwikkeling van het Johan Adolf Pengel Instituut worden deze aanvallen bewust ingezet om de sterk groeiende partij, die volgens diverse opiniepeilingen aan populariteit wint, in diskrediet te brengen.
Aanleiding is een anonieme videoboodschap waarin beweerd wordt dat Suriname onder leiding van de NPS USD 900 miljard is misgelopen vanwege haar aanpak van het zeegrensgeschil met buurland Guyana.
In deze video worden onder meer voormalig president Ronald Venetiaan en huidig partijvoorzitter Gregory Rusland beschuldigd van “slecht beleid”.
De NPS spreekt deze aantijgingen krachtig tegen en schetst een helder overzicht van het verloop van het grensgeschil met Guyana.
Het geschil, dat al meer dan een eeuw speelt, werd in 2004 door Guyana aanhangig gemaakt bij het VN-Zeerechttribunaal (UNCLOS), nadat de Surinaamse marine het CGX-boorschip had verdreven uit het betwiste maritieme gebied.
Suriname, als medeondertekenaar van het UNCLOS-verdrag, verdedigde haar zaak onder de regering-Venetiaan, die toen bestond uit een brede coalitie.
Suriname stelde een team van gerenommeerde advocaten en internationale experts samen, waaronder mr. Hans Lim A Po en het Amerikaanse advocatenkantoor Cravath, Swaine & Moore LLP.
Het tribunaal wees in 2007 een bindende uitspraak waarbij de maritieme grens definitief werd vastgesteld. Daarbij werd formeel bevestigd dat de Corantijnrivier volledig tot Suriname behoort en dat vanaf het 12-mijlsgrenspunt de maritieme grenslijn de internationaal erkende equidistante lijn volgt.
Deze uitspraak gaf beide landen de mogelijkheid om offshore exploratiecontracten te sluiten. “De olie- en gasvondsten die sindsdien zijn gedaan, liggen grotendeels buiten het eerder betwiste gebied,” stelt de NPS.
Guyana boekte successen met olievelden als Liza en Payara, terwijl Suriname vondsten deed aan haar kant van de Golden Lane.
De NPS benadrukt dat de maritieme afbakening juist een belangrijke stap is geweest in het veiligstellen van Suriname’s economische toekomst.
De partij stelt dat Suriname tegen 2028 zal uitgroeien tot een belangrijke olieproducent, mede dankzij het beleid van president Venetiaan en oud-minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen.
“Het is dus pertinent onwaar dat de NPS verantwoordelijk zou zijn voor een gemiste opbrengst van USD 900 miljard,” aldus de verklaring. “Dankzij daadkrachtig en zorgvuldig handelen is er nu stabiliteit, zekerheid en perspectief voor Suriname’s olie- en gasindustrie.”
De NPS roept kiezers op om kritisch te blijven in deze verkiezingsperiode en zich niet te laten misleiden door desinformatie.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.