fbpx

NL zal samen met andere veiligheidsdiensten ervoor zorgen dat nationale veiligheid gegarandeerd blijft

GFC NIEUWSREDACTIE- “Wij van het Nationaal Leger gaan dat niet tolereren. Wij gaan samen met de overige veiligheidsdiensten ervoor zorgen dat de situatie onder controle blijft.”

Aan het woord is bevelhebber Werner Kioe A Sen van het Nationaal Leger in Suriname. Hij zegt de erupties ten zeerste af te keuren. Hij spreekt van een situatie van baldadigheid, balorigheid en anarchie.

Er zal samen met andere diensten gefocust worden op de kritieke (nutsbedrijven) en strategische infrastructuur en instituten van de staat. Het leger zal alle ondersteuning bieden aan het Korps Politie Suriname om op te treden tegen de plunderaars en vernielers.

Hij heeft er verder op gewezen dat het geen stijl is om ondernemers, anderen en overheidsgebouwen te vernielen. “Het is heel triest om te zien dat ondernemers die heel hard werken in een flits van een seconde hun investeringen kwijt raken. We kunnen dat niet maken. Wij, Srananmans, gaan niet zo om met elkaar”.

Hij waarschuwt ervoor dat indien zich dreigingen voordoen het Nationaal Leger er niet voor zal schromen om op te treden.

Veiligheidsadviseur Humphrey Tjin Liep-Shie van het Kabinet van de President zegt dat de aanpak vanuit de veiligheidsdiensten ietwat anders aangepakt zal worden. Dit omdat er een aantal gewonden onder burgers zijn gevallen, daarvoor heeft hij zijn medeleven getoond. “Er zal wat dat betreft een speciaal beleid ontwikkeld worden om de mensen tegemoet te komen. Ik praat nu niet over schadevergoeding. Er zal nagegaan worden wat verkeerd is gegaan en hoe dat te compenseren.”

OOK INTERESSANT
Ondernemer Saya vraagt president communicatie en contact met volk

De veiligheidsadviseur zegt verheugd te zijn dat er geen levens te betreuren zijn. “Laten wij dat ook zo houden. Hij heeft de samenleving opgeroepen de rust te behouden en niet onnodig de straat op te gaan.

Onder andere wijst hij erop dat het handig is dat burgers zich in de komende dagen onthouden van protesteren, omdat er criminelen op de loer liggen om hun slag te slaan. Ook plunderingen en vernielingen moeten nagelaten worden. “De veiligheidsdiensten hebben speciale instructies. Je kan gewond raken. Er zal geen enkele mogelijkheid onbenut gelaten worden om de situatie onder beheersing te houden.”

Hij wijst erop dat noodzakelijk is, dat zij die opkomen voor hun rechten, geen rechten van anderen vertrappen.

Politiekorpschef Ruben Kensen zegt dat de veiligheidsdiensten de situatie nu onder controle hebben. Binnen en buiten de veiligheidszone zijn er opvallende en niet opvallende surveillances.

“Zij die dachten dat ze gebouwen zouden komen plunderen en bekogelen, alles is gefilmd. Het is een kwestie van tijd dat u wordt aangehouden. Wij sporen een ieder op. Er zijn een paar lijsten. Er zijn een paar namen.”

Kensen wijst erop dat er enorme schade is aangericht. De situatie wordt samen met benadeelden of slachtoffers geëvalueerd. Een exact overzicht over de schade is er nog niet, daarvoor wordt er nog met de benadeelden gewerkt aan een inventarisatie.