Nieuwe workshops stamboom- en familieonderzoek

GFC NIEUWSREDACTIE- Om de laatste ontwikkelingen op het gebied van Surinaams stamboom- en familieonderzoek te laten zien en er praktisch mee aan de slag te gaan, organiseren het Nationaal Archief Suriname (NAS) en de Stichting voor Surinaamse Genealogie (SSG) drie nieuwe workshops.

De eerste workshop wordt gehouden op donderdag 9 juni van 9.00 tot 12.00 uur en heeft als thema ‘Het nabije en verre verleden’.

Aan de orde komen onder meer: het gesprek in de eigen familie: wat vertellen familieverhalen, familieboekjes en familiefoto’s ons?, de Volkstellingen 1921 en 1950, de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten in de Burgerlijke Stand, de Surinaamse kranten, voorouders uit alle windstreken en waar de Surinaamse familienamen vandaan komen.

De tweede workshop vindt plaats op maandag 20 juni van 18.00 tot 21.00 uur, met als thema ‘De tijd van slavernij en contractarbeid’.

Onderdelen die onder meer behandeld zullen worden, zijn: emancipatie, manumissie en slavenregistratie. De lidmatenboeken van de EBGS als unieke bron. Immigratie en contractarbeid door Chinezen, Hindostanen, Javanen en anderen. Met bijzondere aandacht voor drie Javaans gerelateerde bronnen en het verhaal van de West-Indische contractarbeiders (o.a. uit Barbados) en de onderzoekservaringen van een jongere.

OOK INTERESSANT
Ambassadeur Walter Oostelbos overhandigt geloofsbrieven aan president Santokhi

Op donderdag 23 juni wordt van 9.00 tot 12.00 uur de laatste workshop gehouden met als thema ‘Een selectie van speciale onderwerpen’. De geschiedenis van huizen en percelen. De Wijkregisters 1828-1847. De Volkstelling 1811. De zgn. DTB-boeken. Notariële akten en de Wees- en Onbeheerde Boedelkamer. Gouvernementsjournalen en Passagierslijsten. Handschriftherkenning. De steeds grotere rol van DNA-onderzoek, zijn enkele zaken die aan de orde zullen komen.

Alle workshops worden gehouden in de vergaderzaal van het NAS aan de Mr. J. Lachmonstraat 174, Paramaribo.

De workshops worden op interactieve wijze gegeven door Pieter Bol van de SSG. Voor de deelnemers is er ruime gelegenheid om eigen praktijkervaringen en vragen in te brengen.

De workshops zijn gratis. Belangstellenden kunnen zich vooraf aanmelden via 430035 of 430030 en/of door een e-mail te sturen naar [email protected].