Nieuwe uitgave Surinaamse arbeidswetgeving belicht impact Nieuw Burgerlijk Wetboek

mac andrew arbeidsrecht

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft vandaag de vernieuwde uitgave van de publicatie ‘De Surinaamse arbeidswetgeving’ in ontvangst genomen.

De publicatie werd aangeboden door de auteur Glenn Piroe, onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken van het ministerie.

De hernieuwde versie bevat een toegankelijke toelichting op de huidige Surinaamse arbeidswetgeving, inclusief de implicaties van het onlangs in werking getreden Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW).

De uitreiking vond plaats op het ministerie van AWJ en werd bijgewoond door onder andere het Hoofd Afdeling Wetgeving, Wihtley Lodik, en het Hoofd Personeelszaken, Vanessa Belfor.

Arbeidsrecht en het NBW

In zijn toelichting gaf jurist Piroe aan dat de publicatie een update is op eerdere versies van de arbeidswetgeving en dat de herziening noodzakelijk werd vanwege de inwerkingtreding van het NBW op 1 mei 2025. Specifiek Boek 7, Titel 10 van het NBW, dat betrekking heeft op arbeid en arbeidsovereenkomsten, vormt een belangrijke toevoeging.

De nieuwe regels hebben aanzienlijke impact op onder andere het ontslagrecht, de verhouding tussen werkgevers en werknemers, en bepalingen rond zwangerschap en bevalling.

“Het is noodzakelijk dat steeds wordt vastgelegd wat de implicatie van nieuwe wetgeving is op het arbeidsrecht,” aldus minister Mac Andrew bij de overhandiging.

De bewindsman onderstreepte het belang van toegankelijke en actuele informatie over arbeidswetgeving, zowel voor werkgevers als werknemers. Hij benadrukte daarbij het onderscheid tussen het privaatrecht, dat geldt voor de private sector, en het publiekrecht, dat voornamelijk van toepassing is op ambtenaren.

Aansluiting bij recente wetgeving

De minister wees ook op de recent aangenomen wetten die zijn verwerkt in de nieuwe uitgave, waaronder:

Wet Gelijke Behandeling (2022)

Wet Geweld en Seksuele Intimidatie (2022)

Wet Arbeidsbescherming Gezin (2019)

Hij sprak de hoop uit dat de principes uit deze wetten ook daadwerkelijk worden doorgevoerd in het arbeidsrecht binnen de publieke sector, zoals door De Nationale Assemblée (DNA) is bepaald.