Uit het recente VN-rapport, Regional Overview of Food Security and Nutrition 2023, blijkt dat 43,2 miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied honger lijden, wat overeenkomt met 6,5% van de bevolking.
Hoewel er een lichte verbetering is ten opzichte van eerdere metingen, blijft de hongerprevalentie 0,9 procentpunt boven de cijfers van 2019 vóór de COVID-19-pandemie.
Het rapport onthult regionale verschillen, zoals een daling van honger in Zuid-Amerika, maar een toename in het Caribisch gebied.
In 2022 hadden 247,8 miljoen mensen matige of ernstige voedselonzekerheid in de regio, een daling van 16,5 miljoen vergeleken met 2021. Ongelijkheid en uitdagingen zoals armoede en klimaatverandering beïnvloeden de voedselzekerheid, vooral op het platteland. Ondanks verbeteringen blijft de voedselonzekerheid toenemen.
Ook wordt de regio geconfronteerd met de complexe kwestie van ondervoeding, met een groeiende prevalentie van overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen. De kosten van gezonde voeding zijn in de regio het hoogst ter wereld, wat wordt toegeschreven aan voedselinflatie en verstoringen in de toeleveringsketen.
Regionale organisaties, waaronder de FAO, het Wereldvoedselprogramma, PAHO, UNICEF en IFAD, benadrukken de dringende noodzaak van samenwerking en onmiddellijke actie om de voedselzekerheid te verbeteren en gezonde voeding toegankelijker te maken voor iedereen in de regio.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com