Niertransplantatiepatiënten vestigen hoop op president Santokhi

GFC NIEUWSREDACTIE- Elf nierdialyse patiënten, die de screening voor een niertransplantatie in Suriname succesvol hebben doorlopen, hebben hun hoop gevestigd op het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC).

Dit bezoek werd door minister BIBIS, Albert Ramdin, bekendgemaakt op een persconferentie. De patiënten, waarvan enkelen jonger dan 25 jaar oud zijn, dialyseren al vele jaren.

Uitzicht op een beter en langer leven kwam binnen handbereik na de opening van de Diaspora nier polikliniek in het Sint Vincentius Ziekenhuis door Santokhi in maart.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Hoofden Siamese tweeling succesvol uit elkaar verwijderd na 12 uur durende operatie

De screening werd verricht door prof. dr. Frederike Bemelman, internist nefroloog, klinisch immunoloog, medisch directeur van het niertransplantatie programma (AUMC), Mirza Idu, transplantatiechirurg (AUMC), in samenwerking met Surinaamse medische specialisten, dialyse artsen en het Diaspora Medical Team (DMT).

De woordvoerder van de patiëntraad, Steven Tjang-A-Sjin, geeft aan dat “de samenwerking met het DMT en AUMC de weg opent om de geschatte jaarlijkse behoefte van 25-30 transplantaties uit te voeren”.

Eerdere pogingen zijn mislukt en dit initiatief is een “lichtpunt aan de horizon” om met gerenommeerde instituten, die dit soort projecten eerder hebben opgezet, samen te werken”.

Ook de Nierstichting Suriname (NSS) ondersteunt het initiatief, aldus de voorzitter Leon Brunings. De huidige dialysecapaciteit is onvoldoende, terwijl de vraag naar dialyse met 25-30 patiënten per jaar groeit.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: In de nacht werken gelinkt aan hoger risico op hartproblemen

De NSS heeft meerdere keren aangedrongen om enerzijds de dialysecapaciteit te verhogen en anderzijds het niertransplantatie project te starten. Tegelijkertijd moet de screening en preventie op cardiovasculaire risico’s geïntensiveerd worden.

De samenwerking, die nu gesmeed wordt, legt het fundament voor de eerste “zorgkliniek voor nierfalen” waar de patiënten terecht kunnen voor de screening, preventie, diagnostiek en chirurgische behandeling van nierfunctiestoornissen, aldus Brunings.

Naast verbetering van de levenskwaliteit en levensduur van de patiënten levert de niertransplantatie ook grote kostenbesparingen op voor Suriname aldus de Nierstichting.

De NSS heeft nauwgezet alle zichtbare- en onzichtbare kosten in kaart hebben gebracht en komt tot de conclusie dat binnen 3 ½ jaar de kosten voor een niertransplantatie terug zijn verdiend. Dit is de best mogelijke investering in de gezondheidszorg, aldus de Nierstichting en de Patiëntraad.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten