fbpx

Nederlandse toeristen besmet met zeer gevaarlijk virus hondsdolheid

GFC NIEUWSREDACTIE- Zeker acht Nederlandse toeristen zijn volgens AD.nl deze zomer met spoed weggehaald uit hun vakantieland nadat ze mogelijk besmet zijn geraakt met rabiës, oftewel hondsdolheid.

De melding is gedaan door de Nederlandse alarmcentrale Eurocross Assistance.

Hondsdolheid is een ernstige infectie van de hersenen en wordt verspreid door een besmet dier, bijvoorbeeld via een lik of beet. Koorts, hoofdpijn en misselijkheid zijn de eerste symptomen, een stijve nek en verlammingen zijn verschijnselen in een later stadium.

De meeste meldingen zijn afkomstig uit Indonesië (14 procent), Thailand (12 procent) en Colombia (9 procent). Gezondheidsinstanties melden echter dat rabiës zich niet beperkt tot Azië en Zuid-Amerika. ,,Rabiës komt ook in Afrika en zelfs in Europa voor, bijvoorbeeld in Polen, Roemenië, Albanië en Turkije.”

BEKIJK OOK
Hoofd politieacademie Haïti gedood in trainingsfaciliteit

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lopen de meeste Nederlandse patiënten met hondsdolheid het virus in het buitenland op. In de afgelopen veertig jaar zijn volgens het gezondheidsinstituut in Nederland vijf mensen overleden aan rabiës. Wereldwijd gaan elk jaar zo’n 50.000 mensen dood aan de ziekte.