fbpx

Nederlandse premier over Surinaamse vicepresident: “Wij hebben ook een opvatting over Brunswijk

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk was maandag nergens te zien bij de ontmoeting en besprekingen tussen de Surinaamse en de Nederlandse delegatie.

Maandag arriveerde de Nederlandse premier Mark Rutte en een delegatie in Suriname.

Daags voor zijn aankomst zei Brunswijk (foto) dat hij de inhoud van het programma niet kent. Ook bleek Brunswijk nergens opgenomen te zijn in het officieel programma.

In gesprek met een lokaal medium vroeg de vp zich af wie Rutte is en dat hij moet oprotten. De Nederlandse regering had kort na de verkiezing van Brunswijk tot vicepresident niets goeds over hem te zeggen.

Rutte gaf maandag tijdens een persconferentie aan dat Nederland een opvatting heeft over de toenmalige Surinaamse president Desi Bouterse. “Dit heeft te maken met politiek principiële redenen. Sinds het aantreden van president Santokhi zijn de betrekkingen weer hersteld”.

BEKIJK OOK
Albina Centrum krijgt schoonmaakbeurt

Rutte merkt op dat beide landen voorstander zijn van een evenwichtige relatie. “Het gaat niet erom dat Nederland, Suriname de les moet voorlezen. Wij kunnen ook veel leren van Suriname”.

Over Brunswijk zei hij: “Wij hebben ook een opvatting over Brunswijk. Wij respecteren de keuze van de Surinaamse bevolking om hem tot vice-president te maken en in die rol schud ik hem ook de hand als ik hem tegen zou komen. Want dat is het soevereine recht van Suriname om dat te doen en wij werken goed samen met de regering van Chan Santokhi.”

Tijdens een receptie maandagavond was Brunswijk wel aanwezig.