fbpx

Nederland gaat geen herstelbetalingen overmaken na slavernij-excuses, zegt Nederlandse premier Rutte

GFC NIEUWSREDACTIE- Nederland gaat geen herstelbetalingen overmaken als gevolg van het slavernijverleden in onder andere Suriname.

Premier Mark Rutte van Nederland zei vandaag tijdens de wekelijkse persconferentie dat er geen sprake is van herstelbetalingen. De Telegraaf meldt dat er tevens geen schadevergoedingen of achterstallige salarissen aan nazaten zullen worden vergoed.

De premier zal maandag naar verwachting van ingewijden de langverwachte excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden.

De Nederlandse vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag is sinds donderdag op werkbezoek in Suriname. De bewindsvrouw is namens kabinet Rutte in Suriname om te praten over het slavernijverleden.

Vandaag had zij een breedvoerige deliberatie met president Chandrikapersad Santokhi op het Kabinet van de President. Na het gesprek is er een persmoment geweest, waarbij beide functionarissen een statement hebben uitgebracht.

BEKIJK OOK
TCT en belanghebbenden Boven-Suriname bespreken toerismebevordering

Rutte wil volgens de Telegraaf nog niet zeggen of hij maandag daadwerkelijk excuses gaat aanbieden. Wel is hij duidelijk dat de wens van activisten voor herstelbetalingen niet zal worden ingewilligd.

Eerder opperden zij om daar 20 miljard euro Nederlands belastinggeld voor uit te trekken. Maar daar is ‘geen sprake van’ aldus Rutte.

Wel komt er mogelijk een ‘bewustwordingsfonds’ waarmee bijvoorbeeld in het onderwijs en de samenleving kunnen werken aan de ‘gezamenlijke verwerking’ van het slavernijverleden. Eerder lekte uit dat dit om een fonds van zo’n 200 miljoen euro zou gaan.