fbpx

NDP: Nu in gesprek gaan met president zinloos en tijdverlies

GFC NIEUWSREDACTIE- Nu in gesprek gaan met de president is zinloos en tijdverlies. Dit zegt de woordvoerder van de grootste oppositionele partij NDP, Ricardo Panka.

In een brief aan president Chan Santokhi zegt NDP-voorzitter Desi Bouterse dat zijn partij niet deel zal nemen aan het vooroverleg voor een nationale dialoog.

“We roepen de regering op om op de meest korte termijn, onafhankelijk van de uitkomst van de door u gevoerde gesprekken alvast die maatregelen te treffen die op transparante wijze voeding, medische zorg en onderwijs voor alle kinderen in Suriname zullen garanderen. Indien dit niet gebeurt, zullen terwijl u de gesprekken voert, baby’s sterven door gebrek aan babyvoeding en vele kinderen onherstelbaar in hun ontwikkeling worden geremd. De schade van het ontbreken van beleid zal dan niet beperkt blijven tot vandaag en morgen, maar zich uitstrekken tot in de verre toekomst”, schrijft Bouterse.

Op 7 maart 2022 had de NDP een voorstel gedaan voor een nationale dialoog. Toen werd aangegeven dat het beleid moest worden omgebogen. Er is inhoudelijk hierop niet ingegaan door de president en er is ook geen verandering gekomen van het beleid.

“De situatie is intussen tot uitbarsting gekomen en uw regering is vreedzame demonstranten met overdadig geweld tegemoet getreden, terwijl er aan burgers geen bescherming werd geboden tegen gewelddadige elementen. Het resultaat is onherstelbaar verlies van vertrouwen in de regering terwijl u voortgaat op dezelfde weg en bovendien de repressie opvoert, onder andere door de steun van buitenlandse machten op te roepen tegen het volk van Suriname”, aldus Bouterse.

De precaire situatie kan volgens de NDP slechts worden bestudeerd en besproken op basis van feiten en cijfers over de belangrijkste economische, sociale en bestuurlijke vraagstukken. Via de NDP-fractie is herhaaldelijk tevergeefs gevraagd om concrete actieprogramma’s, verslagen en financiële rapportages.

De president wordt geadviseerd de gevraagde documenten alsnog aan de samenleving beschikbaar te stellen.