NDP: eenheid in productie en strijd

INGEZONDEN– Suriname is lid van de ILO en heeft verdragen geratificeerd welke de rechten en plichten van arbeiders waarborgen.

Elk jaar op 1 mei brengen regeringen, politieke partijen en andere organisaties passende boodschappen, waar men streeft naar verbetering van de arbeidsomstandigheden voor werkers.

Vanwege de steeds toenemende armoede in ons land merken wij dat de waarborging van arbeidsrechten een nog grotere uitdaging is geworden.

Het minimum uurloon voor arbeiders die voor de laagste lonen werken, is ondanks een recente aanpassing niet te vergelijken met het niveau van 2019. Dit is een grote domper en maakt de situatie bijna uitzichtloos.

De beloning van arbeid is loon en het verdiende loon is tegenwoordig niet genoeg en is men genoodzaakt meerdere banen op na te houden, waardoor onder andere het gezinsleven hieronder lijdt.

Veel arbeiders komen anno 2022 nog steeds niet in aanmerking voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Controle en handhaving van de arbeidswetten vanuit het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken zijn vaak afhankelijk van externe factoren en wordt het belang van het bedrijfsleven als wegingsfactor meegenomen.

Op 1 mei bezinnen vooral belangengroepen zich en wordt in perspectief het slavernijverleden en de tijd van contractarbeid bekeken. Hoe ver is men van uitbuiting en onderdrukking gekomen?

OOK INTERESSANT
VSB juicht TotalEnergies’ aankondiging van olieproject in Block 58 toe en roept op tot duurzame ontwikkeling

Zeker in de tijd waar Suriname geconfronteerd wordt met grensoverschrijdende problemen zoals mensensmokkel en mensenhandel.

In Suriname zijn tal van arbeidswetten reeds in werking, terwijl nog een even groot aantal arbeidswetten moet worden geconcipieerd, geactualiseerd, goedgekeurd, geïmplementeerd en vooral gehandhaafd worden. Een samenleving met een gezond arbeidsmilieu met tevreden werkers zal productiever zijn.

De NDP feliciteert een ieder die arbeid verricht en roept een ieder op tot eenheid in productie en strijd ter verbetering van de eigen omstandigheden en een beter Suriname!

NDP Media en Communicatie