Myanmarese activistendichter sterft in gevangenis, lichaam overgedragen aan familie, maar organen worden vermist

GFC NIEUWSREDACTIE- In Myanmar is dichter Khet Thi overleden nadat hij werd aangehouden. Zijn lichaam werd volgens zijn familie zonder organen teruggegeven.

Khet Thi was in zijn gedichten kritisch tegenover de militaire junta die op 1 februari de macht greep in Myanmar. Volgens zijn Facebookpagina was de man 45 jaar oud, schrijft Times Now News.

De echtgenote van de dichter Chaw Su verklaarde dat ze zaterdag beiden waren meegenomen door gewapende soldaten en agenten voor ondervraging.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Bejaarde vrouw die dagenlang zonder eten zit gered door honden

Het gezin woonde in de centrale stad Shwebo, in de regio Sagaing, een centrum van verzet tegen de staatsgreep waarbij ook de verkozen leider Aung San Suu Kyi werd afgezet.

“Ik werd ondervraagd. Hij ook. Ze zeiden dat hij in het ondervragingscentrum was. Maar hij kwam niet terug, enkel zijn lichaam kwam terug”, vertelde Chaw Su in tranen aan plaatselijke media. De vrouw kreeg de ochtend daarop te horen dat ze naar een ziekenhuis moest gaan. “Ik dacht dat hij een gebroken arm had of zoiets. Maar toen ik er aankwam, was hij in het mortuarium en waren ze zijn inwendige organen aan het verwijderen”, zei ze.

Ze had in het ziekenhuis te horen gekregen dat hij een hartprobleem had, maar heeft overlijdensakte niet gelezen, omdat ze er zeker van is dat dat niet waar zou zijn.

Overige berichten