fbpx

Muziektheatervoorstelling Apinti & Sambura op tournee door Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- Aan het slavernijverleden wordt in het speciale herdenkingsjaar 2023 breed aandacht geschonken in Suriname.

Voor Kula Skoro onder leiding van José Tojo) spelen de orale overleveringen daar een belangrijke rol in. Orale overleveringen zijn namelijk geschiedenis en verhalen vanuit het perspectief van de Surinamers zelf.

Het bijna vergeten verhaal van de bloedbroederschap tussen Inheemsen en Marrons in de slavernijperiode en het verdere verloop daarvan tot in het heden, is de bron van inspiratie geweest voor de muziektheatervoorstelling Apinti & Sambura die vanaf 17 februari drie dagen lang op de planken staat in Thalia en het weekend daarop doorreist naar Moengo en Albina. Met klinkende namen in de cast zoals Scrappy W., Norma Santé, Kenso, samburagroep Paremuru en de Asopropo band.

Over de voorstelling

Apinti & Sambura brengt het vergeten verhaal van het verzet tegen de Rode Slavernij door de Inheemsen en het gesloten verbond met de Marrons. Welke door list en bedrog werd geschonden in de jaren 80 tijdens de binnenlandse oorlog. En dat moet worden hersteld om gezamenlijk het hoofd te kunnen bieden tegen de vernietiging van het leefgebied van Marrons en Inheemsen (ecocide) op dit moment. De muziektheaterproductie brengt deze onderbelichte en bijna vergeten geschiedenis naar het podium in het belangrijke herdenkingsjaar 2023 rondom slavernij.

Over de samenwerking

Stichting Kula Skoro, stichting Asopropo Rutu en Paremuru delen dezelfde doelstelling van cultuuroverdracht naar de volgende generatie toe. Kula Skoro uit Nederland op het gebied van de Surinaamse vertelkunst Mato en theater, de drumcodetaal Apinti en traditionele dansen.

Asopropo Rutu uit Suriname met talentontwikkelingsprojecten op het gebied van traditionele muziekritmes die hernieuwd worden en zo een jonge generatie muzikanten erfgoed op een moderne manier laten uitdragen (Aleke Roots, Seketi Riddim etc.).

Paremuru met eeuwenoude inheemse liederen. Zij hebben de krachten gebundeld en middels dit uitwisselingstraject een muziektheatervoorstelling ontwikkeld: Apinti & Sambura, Two Beats One Heart. Het stuk heeft in Nederland met succes gestaan in de Koninklijke Schouwburg. Maar wordt nu opnieuw gemaakt met Surinaamse spelers.

OOK INTERESSANT
Miss & Mister Tropical Beauties Suriname jubileumeditie

De Inheemse groep Paremuru, dansers uit verschillende gezelschappen zoals Miela Mofu, Fiamba en Teke leli doen mee. Evenals Apinti drummers uit Gado Talenti en Kifoko.

Naast de Asopropo band en Kula Skoro zelf hebben ook Norma Santé, Kenso en Scrappy W. hun medewerking toegezegd om het belangrijke verhaal van Apinti & Sambura te ondersteunen.

De tekst

Het script voor Apinti & Sambura is geschreven door Guus Pengel die het in Mato-vorm, de vertelkunst van de Marrons en andere tribale volken wereldwijd, heeft gegoten.

De totstandkoming van het script is voorafgegaan door een researchfase van ongeveer een half jaar, waarin regisseur José Tojo, schrijver Guus Pengel en dramaturg Rehana Ganga gezamenlijk interviews met stamoudsten, wetenschappers en schrijvers hielden.

Zo is het laatste onderzoek van Frank Dragtenstein (dat eerdaags gepubliceerd gaat worden) verwerkt en is er een transcriptie van een Saamaka vertelling uit de film “Stones have Laws” (Alexander Tolin/Lonnie van Brummelen/ Siebren de Haan) en een gedicht van Celestine Raalte gebruikt. Verder is de voorstelling schatplichtig aan de inbreng van Olivia Biswane, Dean Jubitana, Byciel Watsaam, Kodjo Antoongman en Kabiten Morea King.

Speelperiode

De voorstelling wordt allereerst gespeeld voor VOJ leerlingen uit het derde en vierde leerjaar in de ochtend van 17 februari 2023 in Thalia en de ochtend van 24 en vooravond van 25 februari voor de VOJ leerlingen in respectievelijk Albina en Moengo dankzij ondersteuning van het Directoraat Cultuur.

Voor het overige publiek zijn de avonden op 18 en 19 februari in Thalia en op 24 februari in Albina en 25 februari in Moengo georganiseerd.

Kaarten voor Thalia van 300 SRD zijn tijdens kantooruren verkrijgbaar bij kantoor Thalia zelf en tijdens openingsuren bij Zus & Zo, bij Fredje Studio (Ephraims Zegen 308), Biga Latour, Radio SRS, Mahabier Store (Indira Gandhiweg 252).