fbpx

Mogen wij niet meer (normaal) eten?

INGEZONDEN– De prijzen voor een kilo kip, vis en vlees- en visproducten zijn drastisch verhoogd.

Zowel buitenlandse als lokaal gekweekte kippen worden onbetaalbaar. De prijzen voor een kg kip variëren tussen SRD 41 – SRD 60. Voor een hele kip moet men al gauw SRD 100 en meer neertellen. Hetzelfde geldt voor vis en visproducten.

Volgens enkele ondernemers is er nu sprake van een schaarste aan buitenlandse kip. Een krat kippenbout heeft deze de week de grens van SRD 500 gepasseerd. Verwacht wordt dat de prijzen voor vlees en vis de komende weken nog meer verhoogd zullen worden.

Het zal ons niet verbazen als een kippenei dat nu voor bedragen tussen SRD 4 – SRD 6 wordt aangeboden, ook verder wordt verhoogd in prijs.

Heel jammer is dat de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Economische Zaken zwijgen als het graf.

Heel opmerkelijk is dat de Surinaamse kip even duur is en in sommige winkels zelf duurder dan de buitenlandse variant. In 2018 werd de importheffing op buitenlandse kip verhoogd, met de bedoeling de lokale productie te verhogen, c.q. stimuleren en ongelijke concurrentie tegen te gaan.

OOK INTERESSANT
Vervolgbespreking OM met goudopkoop en – exportbedrijven over hoge concentratie kwikdamp boven Paramaribo

De maatregel bleek vanaf het begin niet te werken, omdat de prijzen vanaf dat moment synchroon liepen en is de Surinaamse kip ook duurder geworden.

Deze ontwikkeling betekent een extra verzwaring van de kosten voor levensonderhoud bovenop de hoge prijzen van de afgelopen periode. Duurder kippenvlees zal ook gevolgen hebben voor de prijs van kipproducten en – gerechten in de horeca.

De armoede in Suriname is de afgelopen jaren drastisch toegenomen, maar het lukte de gemiddelde burger nog om (gezond) te eten. Door de recente ontwikkelingen wordt dit ze helaas ook ontnomen. Een normale portie klaarmaken, wordt straks onmogelijk.

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Het meest gelezen nonsensverhaal in Suriname en mensen zijn er moe van