Mogelijk minder malaria gevallen in Tepu dit jaar

GFC NIEUWSREDACTIE- De Medische Zending (MZ) heeft in januari bij vier mensen van het Trio-dorp Pelelu Tepu in Zuid-Suriname malaria geconstateerd.

De gezondheidsinstelling verwacht dit jaar in Tepu minder malaria-gevallen dan het vorig jaar toen daar 129 personen malaria hadden opgelopen.

De MZ heeft een aantal acties ondernomen om de fikse malaria uitbraak te beheersen in het Trio-dorp. Zo zijn er malaria testen uitgevoerd. Daarnaast zijn er vier voorlichtingscampagnes en drie krutu gehouden met de gemeenschap.

Folders met preventieve informatie over malaria en korte filmpjes over de ziekte zijn ontwikkeld in de lokale talen. Ook is eenieder voorzien van een geïmpregneerde klamboe.

Een bewoner van Tepu deelt mee dat de MZ tijdens de bezoeken aan het dorp de mensen heeft verzocht om hun omgeving van vuil te ontdoen. Hierdoor kunnen ze de potentiële broedplaatsen van de malariamuskiet minimaliseren.

Sommige dorpelingen hebben hieraan gehoor gegeven. “Maar er zijn mensen die koppig zijn”, zegt de dorpeling.

In een persverklaring van de MZ staat dat ook Palumeu, dat eveneens gelegen is in het Zuiden van Suriname, te maken heeft met malaria.

Daar hebben momenteel twee personen de ziekte opgelopen.

Overige berichten