Moeders in Suriname waarschuwen voor gevolgen van armoede op gezinsleven en samenleving

Moeder zoon moederdag

Het geluid van spelende kinderen op straat in Suriname wordt in sommige buurten steeds zeldzamer.

In plaats daarvan zien we moeders die van de ene baan naar de andere haasten, vaak met een vermoeide blik.

Voor een groeiende groep vrouwen in Suriname is het dagelijkse leven veranderd in een voortdurende strijd om rond te komen, met gevolgen die verder reiken dan alleen hun eigen welzijn.

Verschillende moeders hebben het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) laten weten dat de aanhoudende financiële crisis in Suriname hun vermogen om hun kinderen liefdevol en met structuur op te voeden ernstig onder druk zet.

Veel vrouwen werken twee of zelfs drie banen, vaak ook in de weekenden.

Hierdoor blijft er nauwelijks tijd over om huiswerk te begeleiden, te luisteren naar hun kinderen of samen te eten aan tafel, zaken die nodig zijn voor een stabiele thuissituatie.

Een woordvoerder van het KIVC geeft aan dat deze situatie niet alleen dramatisch is voor de gezinnen zelf, maar ook zorgwekkend is voor de toekomst van het land.

“Kinderen die opgroeien zonder voldoende ouderlijke betrokkenheid lopen meer risico op schooluitval, gedragsproblemen en een gebrek aan sociaal-emotionele ontwikkeling.

Op lange termijn kan dit leiden tot een samenleving waarin frustratie, vervreemding en kansenongelijkheid toenemen,” aldus de vertegenwoordiger in gesprek met GFC Nieuws Lifestyle.

Volgens het Collectief is het hoog tijd dat beleid wordt gevoerd dat specifiek rekening houdt met de positie van vrouwen als kostwinner én opvoeder, om zo het fundament van de samenleving,  het gezin, te beschermen.

Foto ter illustratie.