Ministerie Arbeid moet ten alle tijden weten welke vreemdelingen hier werken

GFC NIEUWSREDACTIE- De Commissie Vrij Verkeer van Personen is geherinstalleerd door de minister van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J), Rishma Kuldipsingh.

De commissie is voor het eerst ingesteld bij Staatsbesluit 2006 en daarna gewijzigd (Staatsbesluit 2008) volgens de Wet Bekwame burgers van de Caraïbische Gemeenschap 2008.

Het doel van deze wet is onder andere om het vrij verkeer van bekwame burgers binnen de CARICOM te reguleren.

Sedert 2006 zijn er categorieën aangewezen door de CARICOM die zich vrijelijk mogen bewegen binnen de lidlanden.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Jonge Surinaamse vrouwen tonen vaker interesse in ‘liefdeswerk’, maar liever met buitenlandse mannen

Intussen gaat het om zeven categorieën: afgestudeerden van de universiteit, mediawerkers, artiesten, sporters, muzikanten/musici, leerkrachten en verpleegkundigen.

De CARICOM-burger die tot een van deze categorieën behoort, dient wel in het bezit te zijn van het Bekwame Burgercertificaat van de CARICOM. Ook Surinamers die wensen te werken in een van de lidlanden van de CARICOM mogen dit certificaat aanvragen.

De minister gaf aan dat indien vreemdelingen wensen te werken in Suriname, dat niet kan plaatsvinden buiten het gezichtsveld van het ministerie van AW&J.

Vreemdelingen buiten de CARICOM of CARICOM- burgers die niet behoren tot de vastgestelde categorieën en die willen werken hebben over het algemeen een werkvergunning nodig van het ministerie.

De herinstallatie heeft op donderdag 8 juli plaatsgevonden. De voorzitter van de commissie is de Onderdirecteur Arbeidsmarkt van het ministerie van AW&J, Naomi Esajas-Friperson.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten