Minister Ramdin bespreekt bilaterale en strategische samenwerking met Brazilië

meeting

GFC NIEUWSREDACTIE- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) neemt van 07 tot en met 09 augustus 2023 deel aan de 14e Presidentiële Top van de Amazone Cooperation Treaty Organization (ACTO) namens president Chandrikapersad Santokhi. Deze vergadering vindt plaats in Belém do Pará, Brazilië.

In de marge van deze vergadering heeft de bewindsman op maandag 7 augustus een bilateraal onderhoud gehad met zijn Braziliaanse collega, Mauro Vieira.

De functionarissen hebben van gedachten gewisseld over de intensieve bilaterale en strategische samenwerking op verschillende gebieden zoals klimaatsverandering, conserveren en behoud van het Amazonegebied, institutionele versterking van de ACTO, financiële instrumenten en mechanismen ten behoeve van het preserveren, conserveren en de duurzame ontwikkeling van het Amazonegebied alsook het belang van een sterke regionale organisatie.

Voorts werd eveneens de roadmap van de Zuid-Amerikaanse integratie en de technische en financiële ondersteuning vanuit het Braziliaanse Agentschap (ABC) besproken.

Suriname heeft door de jaren heen intensieve ondersteuning ondervonden van ABC met financiële, technische en wetenschappelijke bijstand op verschillende beleidsterreinen zoals volksgezondheid, onderwijs, wetenschap, de agrarische en visserijsector.

In het onderhoud werd verder aangegeven dat er een politieke dialoog zal worden gehouden in Paramaribo later dit jaar voor de verdere intensivering van de bilaterale relatie tussen beide landen.

OOK INTERESSANT
Angst voor Surinaamse Nederlanders met superieure kennis zeer reëel bij politici

Ook zal er vooruitlopend op dit politiek dialoog de Gezamenlijke Commissie bij elkaar komen. Daarnaast zal er samen met buurland Guyana gediscussieerd worden over de voorzetting van de strategische trilaterale samenwerking op het gebied van olie en gas tussen de drie landen die onderdeel zijn van het Guyana-schild.

Beide ministers hebben ook uitvoerig de stand van zaken rondom de reactivering van the Union of South American Nations (UNASUR) besproken.

Afgesproken is dat de gezamenlijke Amazone agenda verder zal worden besproken tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2023. Minister Vieira committeerde zich om voor het einde van dit jaar Suriname te bezoeken.

Tot slot bracht minister Ramdin, namens president Santokhi, de felicitaties over aan de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en zijn regering met de verkiezing van Brazilië als gastland voor het belangrijkste internationale klimaatevenement, COP30, welke in 2025 eveneens in Belém do Pará zal worden georganiseerd.