Meteorologische Dienst kampt nog steeds met tekort aan personeel

GFC NIEUWSREDACTIE- Tijdens een bezoek van minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) aan de Meteorologische Dienst te Zanderij werd het tekort aan personeel weer aangekaart.

Het station verschaft informatie over de klimaat-ontwikkelingen, vliegverkeer, schepen, infrastructuur etc. Middels een presentatie, gehouden door meteoroloog Roel Oehlers, zijn enkele probleempunten voorgehouden aan de bewindsman, over de dienst te Zanderij.

Eén van de problemen is een te kort aan personeel. Oehlers geeft aan dat een bepaalde sectie van de dienst, namelijk het weerstation, 24 uur draait, waarbij er om het ene uur, het weer en de klimaatsveranderingen worden opgemeten.

De Sectie wordt gedraaid door vier personen, die in shiftverband werken. Verder geeft hij aan dat het meubilair aan vervanging toe is.

Een ander probleem waarmee de dienst te kampen heeft is het herstellen van de doppler radar, die al jaren niet functioneert. De radar is belangrijk omdat het data verschaft over het klimaat bij het stijgen en landen van vliegtuigen.

Minister Nurmohamed geeft aan, dat het aantrekken van personeel toch wat tijd in beslag zal nemen, gezien er speciale vakkennis nodig is voor het beheren van de radar en de trainingen alleen gevolgd kunnen worden in het buitenland.

Volgens Oehlers zijn de knelpunten en de werkzaamheden van de afdeling besproken met de minister van Openbare Werken.

Ook gaf hij aan dat ondanks de radar al jaren niet werkt, de afdeling ondersteuning krijgt van het buitenland en wel van de maatschappij Fazana, voor wat betreft weersverwachtingsrapporten. Er wordt ook gebruik gemaakt van satellietfoto’s als hulpmiddel om vliegtuigen mee te helpen.

Overige berichten