Minister Ori’s uitspraken over lerarenlonen: Gevoelig en ongepast

OPINIE – De recente uitspraak van minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur over de looneisen van leerkrachten in Suriname heeft voor opschudding gezorgd.

Voorzitter Marcellino Nerkust van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) noemt deze uitspraak “gevoelig” en plaatst er terecht vraagtekens bij.

In een tijd waarin Suriname geconfronteerd wordt met een onbeheersbare economische situatie, inclusief torenhoge inflatie en valutaproblemen, is het ongepast om leerkrachten te vertellen dat hun looneisen onrealistisch zijn en dat ze hun bestedingspatroon moeten herzien. Het is cruciaal om de context te begrijpen: mensen proberen te overleven te midden van deze financiële crisis.

OOK INTERESSANT
Regering focust op behalen doelen in tweede helft regeerperiode

De minister moet voorzichtig zijn met zijn woorden, omdat ze anders geïnterpreteerd kunnen worden. In plaats van leraren te bekritiseren, moet de regering zich inzetten voor constructieve gesprekken om de onderwijssituatie te verbeteren.

Het aankomende gesprek tussen de vakbonden en de regering biedt een kans om de lonen van ambtenaren serieus te bespreken en een oplossing te vinden die recht doet aan de moeilijke omstandigheden waarin veel Surinamers zich bevinden. Het is tijd voor empathie en begrip, niet voor ongepaste uitspraken.

OOK INTERESSANT
17-jarige tiener ingesloten voor zware mishandeling buurjongen, 15

Enkele boze leerkrachten

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud