Minimaal 1000-1500 banen door toename olie – en gasexploratieactiviteiten

olie en gassector

GFC NIEUWSREDACTIE- “Met de ontwikkelingen rondom de olie en gasindustrie zal er een markt ontstaan waarvoor honderden gecertificeerde krachten nodig zullen zijn,” zegt Amar Alakhramsing, CEO van Proorder Services & Logistics.

Dit, door de snelle toename van exploratie activiteiten van olie en gas voor de kust van Suriname en de beoogde start van de productie in juli 2025, welke zullen leiden tot de toename van onshore activiteiten.

Naar schatting zullen er minimaal 1000-1500 banen gecreëerd worden tussen nu en 2025. Gepaste trainingen zijn hiervoor essentieel. Als de exploratie activiteiten toenemen conform verwachting kan het aantal aan banen zelfs gaan verdubbelen.

Momenteel vindt er een agressieve uitbreiding plaats bij de bestaande terminals, waaronder bij Kuldipsingh Port Facility, VSH en DP World. Hiernaast wordt er ook voortvarend gewerkt aan nieuwe terminals ter ondersteuning van offshore activiteiten.

Alakhramsing benadrukt dat alle nodige arbeiders, voor offshore en onshore, getraind moeten zijn volgens de internationale standaarden.

OOK INTERESSANT
Recordhoge temperaturen teisteren Suriname

Elke arbeider, vanaf een fork-lift operator tot en met een belader, moet een aantal uren aan online modules, in-class lessen en praktijklessen hebben gevolgd conform de internationale geldende Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standaarden.

Dit is een vereiste van de operators binnen de olie en gasindustrie. Opkomende functies onshore zijn onder andere riggers (scaffolding), safety inspectors, permit coordinator, gas tester en entry level technicians.

De nodige trainingen zullen vanaf 10 mei in Suriname verzorgd worden door Pro-order Services & Logistics. in samenwerking met Cariops Industrial Training Solutions uit Trinidad en haar partners.

Er zal gestart worden met 5 verschillende disciplines waarbij het traject zal bestaan uit 60 uren aan online modules en 120 uren aan fysieke lessen. Hierbij moeten de trainees ook aan enkele weken praktijklessen voldoen. Het geheel traject kan binnen 6 maanden worden afgewerkt.

Degenen die het traject succesvol hebben afgerond kunnen hierna als gecertificeerde krachten aan de slag gaan. Werken als gecertificeerde onshore kracht kan voor een behoorlijk inkomen zorgen. De lonen liggen ongeveer tussen de 1500-3500 Amerikaanse dollars en kunnen oplopen naar mate er meer ervaring wordt opgedaan en meer trainingen worden gevolgd.

OOK INTERESSANT
Ambassadeur Walter Oostelbos overhandigt geloofsbrieven aan president Santokhi

In Guyana moesten de terminal operators vanwege een gebrek aan lokaal gecertificeerde krachten, duurdere krachten laten halen uit Trinidad & Tobago. Mede naar aanleiding hiervan zet Pro-order Logistics & Services zich in om dit geval voor Suriname te voorkomen.

Werkzoekenden kunnen zich individueel inschrijven voor de trainingen, maar de inschrijvingen kunnen ook in bedrijfsverband geschieden.

Bedrijven kunnen hun personeel laten trainen om die vervolgens te kunnen uitzenden voor de terminal operators om zodoende deel te kunnen zijn van de olie en gasindustrie.