fbpx

Mercedes zegt zelfrijdende mogelijkheden Tesla en andere fabrikanten te overtreffen

GFC NIEUWSREDACTIE- Mercedes-Benz is van plan om tegen de tweede helft van 2023 een hoger niveau van autonoom rijden voor zijn Amerikaanse klanten te introduceren.

Het “Drive Pilot”-systeem van het Duitse autobedrijf is uitgerust met niveau 3 autonome rijfuncties op basis van de normen die zijn vastgesteld door de Society of Automotive Engineers (SAE).

De functie zal beschikbaar zijn als optie voor de 2024 Mercedes-Benz S-Klasse en EQs Sedan-modellen, aldus het bedrijf. Een Amerikaanse prijs werd niet bekendgemaakt. In Duitsland kost het systeem $ 5.300 op de S-Klasse en ongeveer $ 8.000 op het EQS-model, volgens Auto News Europe.

In tegenstelling tot een level 2-systeem, dat constant toezicht van de bestuurder vereist terwijl het voertuig stuurt en accelereert, geeft level 3-automatisering bestuurders meer speelruimte.
De SAE definieert niveau 3 als een systeem waarbij de gebruiker niet rijdt wanneer “geautomatiseerde rijfuncties zijn ingeschakeld – zelfs als u op ‘de bestuurdersstoel’ zit.”

Een bestuurder kan bijvoorbeeld zijn hoofd en ogen van de weg bewegen om met een passagier te praten of een film te bekijken, volgens The Drive, een autonieuwsuitzending die het Drive Pilot-systeem heeft getest.

Tijdens de demo speelde de testrijder Tetris en surfte hij op internet terwijl de Mercedes EQS alle aspecten van het rijden behandelde.

Een Level 3-systeem vereist echter nog steeds dat een bestuurder in staat is om de controle over het voertuig in een oogwenk terug te krijgen. Dit betekent dat een bestuurder niet in slaap kan vallen of zijn gezicht kan belemmeren terwijl het voertuig in beweging is. Toen de testpiloot van The Drive een camera voor zijn gezicht zette, viel het autonome rijsysteem van Mercedes uit.

Het systeem is ook beperkt tot bepaalde wegomstandigheden en Mercedes-Benz zei dat de Drive Pilot-functie het voertuig alleen tot 40 mph zal laten gaan.

Mercedes-Benz lijkt door een datum van 2023 vast te stellen om een autonoom systeem van niveau 3 naar klanten in Nevada te brengen, op schema te zijn om enkele van zijn belangrijkste concurrenten voor elektrische voertuigen in de VS te overtreffen, waaronder Tesla, Ford en GM.

Al sinds 2015 heeft Tesla CEO Elon Musk beloofd om wat Tesla noemt “Full Self-Driving” -functies aan zijn voertuigen te leveren. Maar de uitrol ervan is vertraagd of kreeg kritiek van wetgevers, veiligheidsexperts en klanten.

Foto: John Locher/AP