fbpx

Meer ruimte tussen letters kan lezen makkelijker maken voor kinderen met dyslexie

GFC NIEUWSREDACTIE- Een kleine oplossing kan het lezen een beetje gemakkelijker maken voor kinderen met dyslexie, evenals hun klasgenoten: het vergroten van de hoeveelheid ruimte tussen gedrukte letters.

Dat is de bevinding van een studie die de effecten van “extra grote” letterafstand op de leessnelheid en nauwkeurigheid van schoolkinderen testte. En het draagt volgens UPI bij aan een tegenstrijdige hoeveelheid onderzoek naar de vraag of visuele hulpmiddelen nuttig zijn voor mensen met dyslexie.

Dyslexie is een leerstoornis die 15% tot 20% van de Amerikanen treft, volgens de International Dyslexia Association. Het veroorzaakt moeite met lezen, spellen en schrijven.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Kinderen moeten veel meer groenten en fruit eten voor een betere ontwikkeling van hersenen en botten

In de nieuwe studie ontdekten onderzoekers dat extra ruimte tussen gedrukte letters de taak van voorlezen een beetje gemakkelijker leek te maken voor kinderen met en zonder dyslexie.

BEKIJK OOK
19- jarige vrouw uit Paramaribo die naar Nederland wil gaan bij oudere man wordt 'gegijzeld'

Over het algemeen verhoogden kinderen hun leessnelheid tijdens een test van 3 minuten. En mensen met dyslexie maakten enigszins op leesfouten — met name het overslaan van woorden.

Of extra letterafstand of visuele hulpmiddelen een betekenisvol verschil maken voor kinderen met dyslexie is echter controversieel.

Hoewel er een populaire perceptie is dat dyslexie een visueel probleem is, tonen jaren van onderzoek het tegendeel aan, zei Daniela Montalto, een pediatrische neuropsychiater die niet betrokken was bij de studie.

In plaats daarvan, zei ze, wordt dyslexie beschouwd als een taalgebaseerde handicap.

Onderzoek suggereert dat het gaat om tekorten bij het verwerken van de geluiden die taal vormen, en het decoderen van hoe ze zich verhouden tot gedrukte letters en woorden. De beperkingen zijn voornamelijk geworteld in taalgebieden van de hersenen, zei Montalto.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER