President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens een werkbezoek aan het inheemse dorp Matta het ananasproefveld van het Horticulture Innovation Hub-project bezocht.
Het initiatief maakt deel uit van het bredere FAO ASTA-programma (Agrifood System Transformation Accelerator), en is gericht op het versterken van Suriname’s ananasketen met oog voor duurzaamheid, innovatie en inclusie.
De aanwezigheid van het staatshoofd – in gezelschap van onder meer landbouwminister Parmanand Siewdien en BIBIS-directeur Elizabeth Bradley – markeerde een symbolisch moment in de ontwikkeling van kleinschalige maar toekomstgerichte landbouw.
Toch blijft de vraag hoe duurzaam deze overheidsinspanningen zijn, en in hoeverre lokale gemeenschappen daadwerkelijk langdurige baten zullen plukken uit de internationale samenwerkingen.
Meer dan een veld vol ananassen
Het proefveld in Matta is één van de speerpunten van de zogeheten Horticulture Innovation Hub, die zich richt op innovatie in de traditionele ananasteelt.
Meer dan 2200 planten werden er in 2024 aangelegd, met als doel om met moderne technieken zoals kunstmatige bloemvorming de productie en kwaliteit te verbeteren.
De HUB werkt met inheemse en tribale boeren, ondersteunt hen digitaal en beoogt tegen 2030 een competitieve exportpositie voor Suriname te realiseren.
Santokhi toonde zich onder de indruk van de betrokkenheid van de gemeenschap en partners. “Dit project heeft de kracht om levensstandaard en kansen in het dorp te verbeteren. Je kunt er echt mee vooruit,” stelde het staatshoofd. Daarbij prees hij de wisselwerking tussen traditionele kennis en moderne landbouwmethoden.
Minister Siewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij riep op tot bewustzijn rond klimaatverandering en benadrukte het belang van betaalbare gewassen als ananas.
“We moeten kijken naar gewassen die niet alleen renderen, maar ook bestand zijn tegen de veranderende klimaatomstandigheden. Ananas is daar één van.”
Volgens HUB-manager Swami Girdhari is technische begeleiding cruciaal. “We moderniseren de bestaande methoden, maar nemen de boer altijd als uitgangspunt,” aldus Girdhari.
Het programma voorziet in de oprichting van vijf kleinschalige verwerkingsfabrieken verspreid over onder andere Matta, Marowijne en Brokopondo.
De financiering van het project komt uit het SDG-fonds van de Verenigde Naties, met directe koppeling aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
Directeur Elizabeth Bradley van BIBIS wees op de rol van haar ministerie als brug tussen lokale uitvoering en internationale steun.
“Zonder die brug zou dit project nooit hier kunnen plaatsvinden,” aldus Bradley. Ze benadrukte dat het essentieel is om jongeren actief te betrekken: “Zij moeten zien dat landbouw een toekomst biedt.”

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.