fbpx

Mannen ervaren meer emotionele pijn tijdens relatiebreuk dan vrouwen, beweert nieuw onderzoek

GFC NIEUWSREDACTIE- Uit een nieuwe studie uit Engeland blijkt dat mannen de neiging hebben om meer emotionele pijn te ervaren dan vrouwen wanneer hun relatie een slechte wending neemt.

Een internationaal team van psychologen onder leiding van onderzoekers van Lancaster University deed eerste grootschalige analyse van relatieproblemen.

De studie had als doel een beeld te geven van de meest voorkomende relatieproblemen die worden ervaren.

“Tijdens het onderzoek realiseerden we ons dat dit een belangrijke kans was om veel gemeenschappelijke ideeën over genderverschillen in relaties op de proef te stellen”, zei de hoofdonderzoeker. “Zijn mannen bijvoorbeeld echt minder emotioneel in relaties dan vrouwen, of is het zo dat mannen gewoon worden gestigmatiseerd?”

BEKIJK OOK
Gewelddadige rovers in Suriname moeten levenslang de cel in, zegt getraumatiseerd echtpaar

Uit analyses bleek dat het meest voorkomende dat werd genoemd door mensen die over hun relatieproblemen spraken, ging over de emotionele pijn veroorzaakt door de problemen, in plaats van de problemen zelf.

Het meest voorkomende thema ging over “hartzeer” en bestond uit woorden als spijt, breuk, huilen en gebroken hart.

In tegenstelling tot hun verwachtingen, toonden de bevindingen van het team aan dat mannen liefdesverdriet aanzienlijk meer bespreken dan vrouwen. Deze bevindingen suggereren dat het stereotype van mannen die minder emotioneel zijn in relaties dan vrouwen mogelijk niet accuraat is.