Launch SDG Butterfly Mural bij ADekUS

GFC NIEUWSREDACTIE- De Verenigde Naties (VN) Suriname heeft in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en het bestuur van de Anton De Kom Universiteit Suriname (ADeKUS) onlangs de SDG Butterfly Mural op de muur van gebouw 6 van het ADeKUS-complex officieel gelanceerd.

De muurschildering geeft door een combinatie van verschillende illustraties, die zijn omvat in het silhouet van vlindervleugels, elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) weer.

Dit kunstwerk is gemaakt door de lokale kunstenaar Fabian de Ramdanie, die de Sustainable Development Goals (SDG’s) geschilderd op een manier dat het voor de Surinaamse bevolking herkenbaar is.

De SDG’s zijn een dringende oproep tot actie naar alle landen voor een wereldwijde samenwerking. Zij erkennen dat het uitbannen van armoede en andere ontberingen hand in hand moet gaan met strategieën die de gezondheid en het onderwijs verbeteren, ongelijkheid verminderen en economische groei stimuleren – dit alles terwijl tegelijkertijd de klimaatverandering wordt aangepakt en er wordt gewerkt aan het behoud van onze oceanen en bossen.

De SDG Butterfly Mural bij de ADeKUS is deel van de “SDG Butterfly Effect Campagne” dat door de Adjunct-Secretaris-Generaal van de VN, Amina J. Mohammed, werd aangekondigd in september 2019.

De bedoeling van deze muurschildering is om via de kunst de SDG’s tot leven te brengen en het publiek te inspireren om actie te ondernemen.

De bezoekers van de SDG Butterfly Mural kunnen ook door foto’s en video’s te delen via o.a. sociaal media, hun steun aan de SDG’s kenbaar maken. Hierdoor zullen anderen geïnspireerd raken en kan via de zogenoemde “Butterfly Effect” eenieder geïnspireerd worden door de SDG’s en zodoende een bijdrage leveren aan het streven naar duurzaamheid.

De Resident Coördinator (RC) van de VN voor Suriname, Marina Walter heeft tijdens haar bezoek aan Suriname, samen met de minister van BIBIS, Albert Ramdin, en de voorzitter van het Bestuur van de ADeKUS de officiële opening van de SDG Butterfly Mural gedaan.

RC Marina Walter die de vertegenwoordiger is van de Secretaris General van de VN voor Suriname is, was zeer tevreden met deze samenwerking. De samenwerking met de ADeKUS heeft vruchten mogen afwerpen bij de studenten van het keuzevak Verdragenrecht, LL.B opleiding van de Faculteit der Juridische Wetenschappen.

Deze studenten hebben als eindopdracht voor dit vak een videopresentatie gemaakt over verdragen die invloed hebben op het behalen van de SDG’s in Suriname en waaraan Suriname zich gecommitteerd heeft.

Door de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen op deze manier in het curriculum van de Universiteit te verwerken vergroten wij de kans op het succesvol behalen van de SDG’s.

De invloed van kunst op de bewustwording van de SDG’s onder het Surinaamse volk zal niet blijven bij het complex van ADeKUS.

Het doel van de VN in Suriname is om door muurschilderingen in de verschillende districten te plaatsen, over geheel het land mensen te inspireren om te werken en streven naar duurzaamheid.