fbpx

Kuldipsingh brengt oriëntatiebezoek aan Brokopondo

GFC NIEUWSREDACTIE- Minister Rishma Kuldipsingh van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) in Suriname heeft samen met haar delegatie een oriëntatiebezoek gebracht aan het district Brokopondo.

Tijdens dit bezoek zijn Amea Pineapple Industries NV, Stichting Landbouw, Ontwikkeling, Klaaskreek en Omgeving (LOKEO), het districtscommissariaat en de dependance van EZ in het district bezocht.

Bezoek Amea Pineapple Industries

Directeur Wensly Perea van Amea Pineapple Industries NV, is zeer ingenomen met het bezoek van de minister, omdat zij dan persoonlijk de processen en activiteiten van het bedrijf kan waarnemen. Daarnaast is hij erkentelijk voor de financiële ondersteuning vanuit het Innovation for Firms Suriname (IFS) programma dat uitgevoerd wordt door het ministerie van EZ.

Deze ondersteuning heeft hem in staat gesteld om zijn bedrijf te kunnen opstarten. Perea geeft aan dat het nu de bedoeling is om richting verwerking van de ananassen te gaan. De bedoeling is om de eigen productie te stimuleren in Suriname.

Kuldipsingh heeft aangegeven dat zij toen als ambtenaar ook betrokken is geweest bij dit project van het IFS-programma. De EZ-minister benadrukt dat de productie gestimuleerd moet worden in deze crisis waarin Suriname zich bevindt.

Het ministerie zal ondernemers de nodige ondersteuning blijven geven, zodat de economie van het land weer tot bloei gebracht kan worden. Tenslotte heeft de minister en haar delegatie een rondleiding gekregen op het annanasveld van Perea, waarbij zij als blijk van waardering ook een ananas plant in de grond heeft gestopt.

Bezoek dc Brokopondo

Tijdens het bezoek aan districtscommissaris (dc) van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, heeft de DC, minister Kuldipsingh ontvangen en samen hebben zij een bezoek gebracht aan Stichting LOKEO. Volgens Ratling Sandino, trekker van Stichting LOKEO, wil deze stichting het gebied in Brokopondo ontwikkelen middels veeteelt, industrie en het telen van verschillende vruchtbomen en andere bomen.

OOK INTERESSANT
Actiepunten Platform Rijstsector in uitvoering

Kuldipsingh is zeer ingenomen met de eerste stap, die is gezet door Stichting LOKEO. De bewindsvrouw geeft aan dat er jong gedreven talenten bezig zijn met het ondernemen en zelfredzaamheid. De taak van EZ is om alle ondernemers te stimuleren om in de productiesector te gaan. Tenslotte heeft de minister en de dc van Brokopondo elk een boom geplant ter ondersteuning van de stichting.

Mendelzoon is zeer ingenomen met het bezoek van minister Kudipsingh aan het district Brokopondo. Hierdoor heeft de minister persoonlijk enkele van de uitdagingen en mogelijkheden van het district Brokopondo kunnen waarnemen.

De dc geeft aan dat er heel veel werk is in het district. Hij heeft benadrukt dat de twee ondernemers waar de minister langs is geweest de nodige ondersteuning nodig hebben van het ministerie van EZ, omdat deze twee ondernemers zeer gedreven zijn om te produceren.

Tijdens het bezoek bij de dc waren er enkele Chinese Winkeliers aanwezig. De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie heeft de werkwijze van de ECD aan hen uitgelegd alsook de nodige regels en consequenties van het niet naleven daarvan voorgehouden aan die winkeliers. Er werd ingegaan op enkele onduidelijkheden en vragen die de winkeliers hadden.

Daarnaast heeft de minister ook een bezoek gebracht aan de dependance van het ministerie van EZ. Momenteel deelt de dependance samen een gebouw met Stichting Staatsziekenfonds (SZF). Volgens de bewindsvouw zal er gekeken worden of er andere alternatieven zijn om de dependance een ander plek te geven.